KÜLFÖLD

Űrhadsereg fejlesztésébe kezdett Németország

A különleges haderő elsődleges feladata a német érdekek védelme lesz a világűrben.

Annegret Kramp-Karrenbauer német honvédelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a hadseregen belül létrehoznak egy úgynevezett Űrparancsnokságot (Weltraumkommando), melynek a műholdak működésének felügyelete, a veszélyes űrszemét megfigyelése és más országok űrmisszióinak elemzése lesz a feladata.

A tárcavezető politikus elmondása szerint a különleges parancsnokságra azért van szükség, mert minden kétséget kizáróan a világűr lesz a jövő háborúinak egyik legfontosabb hadszíntere, illetve a műholdak annyira fontossá váltak infrastrukturális szempontból, hogy katonai erővel kell védelmezni őket – írja a Der Tagesspiegel német hírportál.

„Németország egy exportorientált, erősen iparosított, tudásra alapuló ország, ezért a jólétünk és biztonságunk nagymértékben függ a világűrtől”

– fogalmazott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben politizáló Annegret Kramp-Karrenbauer, aki azt is hozzátette, hogy az Űrparancsnokság alapvetően védelmi feladatokat fog ellátni. A Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint egyre több nagyhatalom lép fel támadó jelleggel a világűrben, ezért Németországnak képesnek kell lennie megvédeni magát ezen a harctéren is.

Helyi sajtóbeszámolók alapján a Német Légierőtől és a Hírszerzéstől is elvonnak bizonyos hatásköröket, hogy azokat átadhassák az Űrparancsnokságnak. A katonai egység 80 alkalmazottal kezdi meg a működését, de az év végére ezt a számot 250-re szeretnék növelni.

Meglepő, de nem Németország az első ország, amely földön kívüli hadsereg építésére adja a fejét, Donald Trump korábbi amerikai elnök ugyanis 2019 augusztusában hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok Űrparancsnokságát.

Trump akkor kifejtette, hogy a parancsnokság az Egyesült Államok által létfontosságúnak nevezett érdekeit védelmezi majd a világűrben, amelyet a következő háborúk színhelyének nevezett.

Űrparancsnokság egyébként már korábban is létezett, 1985-ben hozta létre Ronald Reagan, de 2002-ben megszüntették, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után átszervezték a Védelmi Minisztériumot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?