Létrehozva: 2021.02.10.

Eldurvult vakcinabiznisz! Pénzért mindent lehet?

Kezd leesni a tantusz az Európai Unión belül, hogy aki csak a brüsszeli vakcinabeszerzésre vár, sokáig kénytelen lesz fenntartani a járványügyi korlátozásokat. Aki többet fizet a gyógyszercégeknek az oltóanyagért, előbb és többet kap belőle.

A belga költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker december közepén tweetelt egy táblázatot, amelyben feltüntették az EU által vásárolt egyes vakcinák árát.

Oxford/AstraZeneca

1.78 €

635 Ft

Johnson & Johnson

8.50 $

2477 Ft

Sanofi/GSK

7.56 €

2968 Ft

Pfizer/BioNTech

12 €

4283 Ft

CureVac

10 €

3568 Ft

Moderna

18 $

5245 Ft

Az elsőként uniós forgalomba került, 12 euróra beárazott BioNTech/Pfizer oltóanyagot azonban 23-30 euróért is viszik, mint a cukrot. A cég a vállaltnál kevesebbet szállít az EU-ba, gyártási kapacitásgondokat emleget, ahogy az AstraZeneca is jelezte: az első ütemre lekötött 100 millió adag helyett csak 25 milliót szállít az uniós országokba.

Az AstraZeneca az ígértnél jóval kevesebb oltóanyagot szállít az EU-ba

Vakcinaháború Brüsszel és London között

Csakhogy osztrák lapértesülés szerint Dél-Afrikába gond nélkül érkezik az oltóanyag, kétszeres áron. Ráadásul az AstraZeneca vállalat vezérigazgatója, Pascal Soriot elárulta: az EU túl későn csapott le az oltóanyagra, és mivel a britekkel állapodtak meg először, értelemszerűen övék a Nagy-Britanniában gyártott vakcinamennyiség java. Az EU vezetői, Ursula Von Der Leyennel az élen, azt követelték, hogy London adjon át az Angliában gyártott vakcinákból az európai országoknak a hiány pótlására.

A német CDU politikusa, Peter Liese azt mondta, válaszul az EU blokkolja a náluk gyártott, briteknek küldendő BioNTech vakcinát. Hozzátette: egy kereskedelmi háború kellős közepén vagyunk.

Mindenesetre a németek – észlelve az oltóanyaghiányt – már kapcsoltak, az uniós kvótán felül 30 millió dózist rendeltek a BioNTech/Pfizer vakcinából. Ennyit a tagállamok közötti szolidaritásról.

Aki többet fizet, előbb szabadul fel

A német Tagesschau bennfentes információkra hivatkozva arról ír, hogy az ár is döntő szerepet játszik abban, hogy Izrael az Európai Uniónál jóval több oltást kap a Pfizertől. Míg Brüsszel 12 eurót, a zsidó állam 23 eurót is megad érte. A Pfizer vállalja, hogy Izraelt mindaddig ellátja oltóanyaggal, amíg a lakosság 95 százalékát be nem oltják. Cserében Izrael elküldi anonim módon a Pfizernek a beoltottak adatait, és a további kutatásokhoz fontos egészségügyi észrevételeket. Izraelbe már december 9-én megérkezett az oltóanyag és december 19-ével elkezdődött a tömeges oltás.

Pfizer/BioNTech vakcina (Fotó: Joel Saget / AFP)

Az ugyancsak sikeres Abu-Dzabi és Bahrein a kínai Sinopharm vakcináját használja, minden gond nélkül. Esetükben az is közrejátszott a választásban, hogy nem kell -70 Celsius fokon tárolni az oltóanyagot, és persze fizetési problémáik sincsenek. Az árkérdéshez annyit: Yuli Edelstein izraeli egészségügyi miniszter azt nyilatkozta a New York Times-nak, megéri többet fizetni a vakcináért, hogy az izraeli gazdaság mielőbb talpra álljon.

Előny, ha nincs uniós kötöttség

Ugyanez vezérli például Törökországot és Szerbiát is. Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása. Továbbá a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológia átadása már megkezdődött.

A Sputnik V vakcina (Fotó: Shutterstock)

A 7 milliós Szerbia pedig már 3 millió adag vakcina beszerzéséről állapodott meg. Január közepén beérkezett több mint 1 millió adag a Sinopharm vakcinából, a 2 millió darabos orosz Szuptnyik V oltóanyagból pedig már december 30-án megérkezett az első nagyobb tétel. A „nyugati” vakcinákból is rendelt Belgrád, de ezekből eddig csak néhány tízezer adagot kapott meg. A „keleti” vakcináknak köszönhetően tudta beoltani már a lakosság több mint 5 százalékát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

ripost.hu

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató felvételek: ezek voltak a pilóták utolsó szavai, mielőtt 288 emberrel a fedélzetén lezuhant a gép

KÜLFÖLD

Iskolai verekedés tört ki, kórházba került egy diák

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút