KÜLFÖLD

Vége a migránsválságnak? Soros több szervezete is megfutamodott

Az Orvosok Határok Nélkül és a Sea Eye nevû nem állami szervezetek (NGO) bejelentették a hétvégén, hogy nem folytatják tovább a Földközi-tengeren mûködő missziójukat. Mint mondták: az olasz kormánytól nem kaptak segítséget, a líbiaiaktól pedig félnek.
  • Szerző: WM

A líbiai egységkormánynál is betelt a pohár, egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a migránsokat Európába taxiztató NGO szervezeteknek. Az ország tengerészeti flottjának vezetősége kijelentette:

Külföldi hajók csak abban az esetben köthetnek ki az ország partjainál, ha arra a líbiai hatóságok külön engedélyt adnak nekik.

Persze nem csak az észak-afrikai állam rúgta össze a port az NGO-val. Az olasz kormány ugyanis korábban egy úgynevezett viselkedési kódexszel állt elő, amiben szabályoznák a mentőszervezetek munkáját a Földközi-tengeren. Erre azután került sor, hogy az olasz ügyészség azzal vádolt meg több NGO-t is, hogy összejátszanak a lelkiismeretlen embercsempészekkel, és a saját hajóikon taxiztatják az illegális bevándorlókat Európába.

A kódex aláírását a legtöbb szervezet elutasította különböző kibúvókra hivatkozva. Az Orvosok Határok Nélkül például azt találta a aggályosnak, hogy a viselkedési kódex előírja: a tengeren szolgáló segélyszervezeteknek legalább egy olasz rendőrt magukkal kell vinniük, hogy azok ellenőrizni tudják a mentések jogszerűségét. A Soros György által is finanszírozott szervezet tehát nem kötött kompromisszumot, pár nappal később azonban mégis bejelentették, hogy felfüggesztik a tengeri mentőakcióikat. Vasárnap pedig érkezett a következő bejelentés: a Sea Eye nevű német NGO is befejezi a Földközi-tengeren folyó misszióját.

Mindezt arra hivatkozva teszik, hogy szerintük az olasz kormánytól nem kaptak megfelelő segítséget, a líbiai partoknál pedig komoly veszélynek vannak kitéve. Van azonban olyan szervezet is, amely nem látott kivetni valót a kódex szövegében. A Save The Children nevű gyermekmentő szervezet például kijelentette, hogy semmilyen törvénybeütköző tevékenységet nem folytatnak, tehát részükről nincs akadálya a viselkedési kódex aláírásának.

A hivatalos számítások szerint az idei év első felében 110 ezer illegális bevándorló érte el a Földközi-tengeren keresztül Európát, további 2400 migráns pedig vízbe fulladt.

És ezeket olvastad már?