KÜLFÖLD

Véget ér a tesztelés: bejegyzik az első koronavírus-vakcinát

A vakcina meg fogja kapni a regisztrációt. Most tart utolsó szakaszában a kipróbálása.
címkék:
  • Szerző: Ripost

„Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik„ – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítési ünnepségén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

„A vakcina meg fogja kapni a regisztrációt. Most tart utolsó szakaszában a kipróbálása. Szem előtt kell tartani, hogy mindenekelőtt biztonságosnak kell lennie a vakcinának” – mondta Gridnyev arra a kérdésre, hogy valóban megkapja-e a hivatalos bejegyzést augusztus 12-ére az oltóanyag. A vakcinát elsőként a legsebezhetőbb csoportok, az orvosok és az idősek kapják meg.

Makszim Ragyeckij, az egészségügyi tárca sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte a Bloomberg és az Interfax hírügynökségnek azon értesülését, amely szerint moszkvai orvosoknak és tisztségviselőknek felajánlották, hogy oltassák be magukat a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinával, amivel többen éltek is. Ragyeckij szerint a lakosság vakcinálása, beleértve a rizikócsoportokét is, csak a hivatalos bejegyzés után történhet meg, ami a klinikai tesztelés harmadik, tömeges fázisában való részvételre is vonatkozik.

A világelsőnek mondott orosz vakcina fejlesztésének bírálói rendszerint arra szokták felhívni a figyelmet, hogy a dokumentáció nem hozzáférhető, és nincs világos információ a tesztelés harmadik, jövő hétre ígért „feltételes jóváhagyást” követő, korábbi közlések szerint októberben lezáruló tömeges szakaszáról sem.

Az orosz védelmi minisztérium, amely a Gamaleja Intézettel együtt dolgozott az első orosz oltóanyag kidolgozásán, már korábban bejelentette, hogy lezárta a tesztelést, és hatékonynak és veszélytelennek minősítette a vakcinát, amellyel októberben tervezik megkezdeni a tömeges oltást, és amelynek gyártását a tervek szerint havi több millió adagra futtatják fel – írja az MTI.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?