KÜLFÖLD

Elképesztő tömeggyilkosság Kanadában, az ámokfutó nem kímélt senkit

Tíznél több halottja van az órákon át tartó új-skóciai ámokfutásnak.
  • Szerző: Ripost

Tíznél több embert megölt egy férfi több helyszínen a délkelet-kanadai Új-Skócia tartományban a hét végén, fél napon át tartó ámokfutása során – közölte a rendőrség, amely egyelőre nem tudja pontosan, hogy hány halálos áldozata van a vérengzésnek.

Kanadai egészségügyi szakértõk holttestet szállítanak el egy benzinkútról, az új-skóciai Enfieldben 2020. április 19-én, miután az 51 éves Gabriel Wortman rendõrnek öltözve több helyszínen legalább 16 embert megölt a kanadai tartományban a 12 órán át tartó ámokfutása során.
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Andrew Vaughan

Az 51 éves tettes, név szerint Gabriel Wortman szerte a tartományban, több helyszínen követte el a gyilkosságokat. A rendőrség közölte, hogy ő is meghalt, de egyelőre nem világos, hogy rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének.

Fotó: AFP

A rendőrség egyelőre azt sem tudja pontosan, hogy a férfi a 12 órán át tartó vérengzése alatt hány embert ölt meg. A nyomozás még tart, és nem kizárt, hogy több áldozatra derül fény.

„Szinte bizonyos, hogy tíznél több, de hogy mennyivel, azt nem tudom” – fogalmazott Chris Leather kanadai rendőrfőnök, hozzátéve, hogy a rendőrség még el sem kezdte a vizsgálatot a gyilkosságsorozat egyes helyszínein. Arról is korai egyelőre beszélni, hogy a tettes milyen indíttatásból cselekedett. Szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt – tette hozzá Leather.

Fotó: AFP

A helyi média hosszú órákon át csak egy rendőrnő haláláról adott hírt. Ő az áldozatokat oltalmazva vesztette életét, egyik rendőrtársa pedig megsebesült.


A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes más helyszíneken folytatta a gyilkolást. A híradások szerint rendőrruhába volt öltözve, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

A tettes, Gabriel Wortman fogtechnikus volt Dartmouth városában.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 15 nőt gyilkolt meg Montrealban.

És ezeket olvastad már?