KÜLFÖLD

Virológus őszinte vallomása: nagy böszmeségeket követtünk el

„A normál influenzához hasonlítottuk a koronavírust, a második hullámot pedig lebecsültük” – többek közt ezeket állítja Anders Tegnell, Svédország legismertebb virológusa.
  • Szerző: WM

Svédország nemzetközi megítélése a koronavírus-járvány tekintetében olyan, mint egy hullámvasút. A rendre külön utakat járó skandináv országot először megbélyegezték, majd nyáron elismerően cikkeztek róluk. Ma már azonban egyre több svédben merül fel, hogy az elkövetett hibákért jogi felelősségvonásra is szükség lehet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korábban XVI. Károly Gusztáv svéd király volt az első, aki elsőként beszélt nyíltan arról, hogy komoly hibákat követett Svédország a koronavírus-járvány alatt. A napokban az északi ország legismertebb virológusa is nyilvánosság elé állt, és szintén elismerte, hogy hibákból akadt bőven.

Anders tegnell elsimerte, hogy komoly hibákat vétettek.

Anders Tegnell, Svédország legismertebb virológusa. Fotó: AFP

Anders Tegnell a brit Oxford Egyetem szervezésében megtartott vitaesten beszélt arról, hogy a legjelentősebb hibákat akkor követték el, amikor a tünetmentes eseteket tippelték meg. A szakembert a Telegraph idézte, amiből kiderül, hogy abból indultak ki, hogy az influenzát sokan tünetmentesen átvészelik, felgyógyulnak, majd antitesteket termelnek. Tegnell szerint azonban azt hitték sokáig, hogy sokkal több a tünetmentes koronavírusos beteg az országban, vagyis abba a tévhitbe ringatták magukat, hogy nagyon hamar el tudják érni a kívánt nyájimmunitást. A virológus elismerte, hogy ma már nyilvánvaló, hogy védőoltás nélkül nem lehet elérni a nyájimmunitást.

Svédországban egyre bizalmatlanabb az emberek a kormánnyal szemben.

Svédországban azt remélték, hogy vakcina nélkül is el lehet érni a nyájimmunitást. Fotó:Narciso Contreras / Anadolu Agency

A nyári adatok láttán elbíztuk magunkat, és elhittük, hogy túl vagyunk a nehezén. Még decemberben sem vettük elég komolyan a második hullámot, amikor a többi ország már keményen védekezett. Nagy hiba volt...

- jelentette ki Anders Tegnell. A hibáknak azonban meg is lett az eredménye. A svédek nem arról híresek, hogy kritizálnák a kormányukat, vagy az állam által alkalmazott szakembereket. Ennek ellenére míg tavaly októberben egy felmérés azt mutattam, hogy a lakosság 72 százaléka megbízik Tegnellben, addig ez az arány mára 54 százalékra zuhant. A kormányfő esetében még rosszabb a helyzet, már csak a megkérdezettek 26-a szavaz neki bizalmat. Már olyan hangok is megjelentek a közvéleményben, amelyek szerint a felelősöket jogi eszközökkel kellene megbüntetni.

És ezeket olvastad már?