KÜLFÖLD

Visszavonul II. Erzsébet? Ezt suttogják a királyi udvarban

A brit királynő már 91 éves, de esze ágában sincs letenni a koronát, noha az utóbbi időben egyre gyakrabban szóbeszéd tárgya, hogy II. Erzsébet hamarosan bejelenti a visszavonulását.
  • Szerző: KF

A hozzá közel álló, névtelenséget kérő bizalmasok elárulták: amíg képes a feladatai ellátására, a királynő nem hagyja el pozícióját. II. Erzsébet számára ugyanis a haza és a kötelesség a legfontosabb, nem a személyes kényelme, ezért amíg van feladat, addig ő azt teljesíteni fogja. Nagy-Britannia pedig bőven ellátja teendővel, immár 65 esztendeje.

 

Decemberben a királynő és 96 éves férje, Fülöp edingburgi herceg alaposan ráijesztett alattvalóira: karácsony környékén több hétre visszavonultak egy makacs megfázás miatt, hivatalos programjaikat sorra lemondták. Januárra azonban a királyi pár meggyógyult, és újra megjelentek a nyilvánosság előtt. A következő sokk májusban jött: II. Erzsébet összehívta bizalmasait a Buckingham-palotában. Ekkor megindult a találgatás: ki a királynő lemondását, ki Fülöp herceg halálát sejtette a titokzatos összejövetel mögött. Egyik tábornak sem volt igaza: Fülöp herceg visszavonulását jelentették be: augusztus elején teljesítette utolsó hivatalos feladatát. Ezután kaptak lábra ismét azok a pletykák, hogy II. Erzsébet követi férjét, most ennek akart most véget vetni a Sunday Times a névtelen, de megbízható forrásból származó nyilatkozattal.

A királynő távozásával a brit törvények szerint fia, Károly walesi herceg következik a trónon. További, rendszeresen visszatérő találgatás az angolok körében, hogy ő vajon trónra lép-e majd, vagy lemond a koronáról fia, Vilmos javára.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?