POLITIK

Különösen trendi lett nagycsaládosnak lenni Magyarországon

Újabb segítséget kapnak a magyar emberek ahhoz, hogy gyermeket vállalhassanak – mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Balázs.
  • Szerző: Ripost

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért stratégiai elnökhelyettese azzal kapcsolatban mondta el véleményét, hogy a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ- és nyelvvizsga-lehetőségét július elsejétől kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre. Jövő nyártól pedig a csecsemőgondozási díj összege a korábbi hetven százalékról a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik.

„Azt látjuk, hogy a fiatalok körében ez nagyon népszerű lehetőség volt, 56 ezren éltek vele a KRESZ-vizsga, és még többen, 83 ezren a nyelvvizsga esetében” – jelentette ki Molnár Balázs a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese.

„Ez amellett, hogy a mindennapokban segíti a családokat, jelentősen elősegíti majd azoknak a kisgyermekes szülőknek a munkaerőpiaci érvényesülését, akik a kisgyermeknevelést követően térnek vissza a munka világába”. Molnár Balázs úgy értékeli: az utóbbi tíz évben folyamatos építkezés zajlik a családbarát Magyarország megteremtése érdekében.

Egy nemrég készült kutatásból kiderült: tízből nyolc kisgyerekes anya szerint a munkába állás és a gyerekek születése teszi szükségessé igazán, hogy volán mögé üljenek, 71 százalékuknak ennek ellenére nincs jogosítványa.

A statisztikák azt mutatják, hogy több férfinak van jogosítványa, mint ahány nőnek, hiszen könnyen lehetséges, hogy valaki a kisgyermeknevelés mellett nem tudott kellő időt vagy anyagi forrást biztosítani erre. Ebben kaphatnak most segítséget a gyermeket vállalók.

 

„Azt is látjuk, hogy ha ­például valaki annak ellenére nem szerezte meg a jogosítványt, hogy már van három gyermeke vagy tervez három gyermeket, akkor ezek a családok nagy segítséget kapnak ahhoz, hogy tudjanak egy új, hétszemélyes gépjárművet ­vásárolni” – utalt a KINCS stratégiai elnökhelyettese a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

A korábbi hetven százalékról a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege. Erről Molnár Balázs azt mondta: – Mind az akcióterv, mind az új intézkedés jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy Magyarországon azért ne szülessenek meg a vágyott gyermekek, mert az anyagi feltételek nem állnak rendelkezésre, és ezt látszanak visszatükrözni azok a pozitív számok is, miszerint folyamatosan nő a házasulandók és a gyermekek száma, illetve azt is elmondhatjuk, hogy a nagy családokból is egyre több van. Az elnökhelyettes szerint Magyarországon trendi családosnak lenni és különösen trendi immár nagycsaládosnak lenni.

A 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja – magyarázta az elnökhelyettes – a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása, vagyis, hogy semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára a gyermekvállalás, sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.

A Kopp Mária Intézet tavalyi felmérése szerint az ideális gyermekszámot a mostani szülőképes korban lévő magyarok 2,6-nak írják le, az általuk tervezett gyermekek száma pedig átlagosan 2,33. – Tehát a magyarok több gyermeket szeretnének, így ahhoz kell segítséget nyújtani számukra, hogy ezek a vágyott gyermekek megszülethessenek – mondta Molnár Balázs.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?