Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.03.

Lépésről lépésre: így oltják az időseket holnaptól idehaza

Miután vasárnap kevesebb vakcina érkezett hazánkba a vártnál, egyelőre csak 1080 háziorvos kezdheti meg csütörtökön a tömeges oltást. Elsőként a 82 évnél idősebbek kerülnek sorra.

Kezdődik a tömeges oltás!

A háziorvosok négy nap alatt olthatják be a praxisukhoz tartozókat. Minden rendelőben hat ember számára elegendő Moderna oltóanyaggal gazdálkodhatnak. Emellett kijelölik azt a másik hat embert is, akiket a megyei oltópontokon látnak el.


Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Metropolnak dr. Juhász Éva budapesti háziorvos beszélt arról, hogy hogyan zajlik majd a vakcinák beadása és mi alapján történik az oltandó személyek kiválasztása. Egy biztos: egy adag vakcina sem veszhet kárba!

Dr. Juhász Éva

Az idősek kiválasztásának menete

„Minden háziorvos kapott egy listát a NEAK-tól (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), amely 20-30 olyan ember nevét tartalmazza, akik jelentkeztek az oltásra” – mondta el dr. Juhász Éva a Metropolnak. A regisztráltak közül a háziorvosok azokkal veszik fel a kapcsolatot, akik a megjelölt korosztályhoz tartoznak.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Azoknak a személyeknek tartalmazza a nevét az általunk összeírt nyilvántartás, akik 1938. december 31-e előtt születtek és továbbra is vállalják az oltást. Velük telefonon már egyeztettünk. Megkérdeztük tőlük, hogy nem betegek-e, Budapesten tartózkodnak-e, vesznek-e részt kórházi kezelésben jelenleg. Ezek alapján választottuk ki az oltandókat a legidősebbek közül” – mondta el az orvosnő.

Így érkezik a vakcina a rendelőbe

A különleges hűtőtáskában érkező ampullákat a rendelőkben felszívják, higítják, majd a jogosult emberek számára, félóránként elosztva, beadják.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Mindegyik rendelő kap egy Moderna ampullát, ezt a felolvasztást követő 6 órán belül fel kell használni. Ez az időtartam bőven elég ahhoz, hogy betudjuk oltani a kijelölt személyeket. Ha félórát hagyunk egy-egy személy vakcinálására, akkor is maximum 3 órát vesz igénybe a procedúra. Négy napot kaptunk az oltások beadására, de én például már pénteken be fogom adni az oltást minden páciensemnek” – tette hozzá a doktornő.

Az oltás folyamata

A háziorvosok tisztában vannak a pácienseik egészségügyi állapotával, továbbá a telefonbeszélgetés során tisztázzák az aktuális állapotukat, ezután a rendelőben már csak egy fizikai vizsgálat előzi meg az injekciót.

„Az oltást megelőzően vérnyomást és testhőmérsékletet mérünk, valamint pulzoximéterezünk. Én még torok ellenőrzést is végzek a pácienseimnél. Ilyen alapvető fizikai vizsgálatokra számíthat, aki megérkezik hozzánk – mondta el Dr. Juhász Éva. Egy relatíve magas időtartamot, félórás sávot biztosítanak minden egyes oltás beadására a rendelőben. A hozzátartozók elkísérhetik a rendelőhöz idős rokonukat, de onnan a dolgozók kísérik be az oltandót. A váróban nem tartózkodhat senki, csak az előtérben. Így elkerülhető, hogy találkozzanak egymással az idős emberek.”

Nem lesz felesleges vakcina

Előfordulhat, hogy valaki nem tud megjelenni a rendelőben az előre egyeztetett időpontban. Ebben az esetben a bővebb lista másik tagját keresik fel telefonon. Viszont két háziorvos, akár még egymás páciensei közül is beolthatnak más jogosultat. Az orvosnő elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés az oltás iránt, úgyhogy a továbbiakban sem elképzelhető, hogy legyen olyan vakcina, amit nem tudnának felhasználni kiolvasztás után. „Tegnap óta kopognak és telefonálnak a nyugdíjasok. Jönnének már nagyon, mondtuk is nekik, hogy jó, de majd szólni fogunk, amikor sorra tudnak kerülni” – mondta nevetve dr. Juhász Éva a Metropolnak.

„18 ezer vakcina helyett, csak 10 ezer 800 érkezett vasárnap”

Az eredeti tervek szerint, a héten 1800 háziorvos kezdte volna meg a tömeges oltások végrehajtását, azonban a beérkezett vakcinák száma kevesebb volt, mint az előzetes ígéretek, így változtatni kellett az oltási terven. Vasárnap 18 ezer vakcina helyett csak 10 ezer 800 érkezett. Örömteli hír azonban, hogy megérkezett az első orosz vakcinaszállítmány, amely 40 ezer adagot, 20 ezer ember számára elegendő ellenanyagot tartalmaz.

 


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A cukorbetegek és magas vérnyomásúak is megkaphatják

Müller Cecíliától az operatív törzs tájékoztatóján megtudhattuk, hogy biztatóak a járványügyi adatok Magyarországon, azonban a szennyvízben az örökítő anyag koncentrációja magasabb lett egyes nagyvárosokban. Később elmondta a cukorbetegek és magas vérnyomásúak is megkaphatják az oltást, sőt számukra még javasolja is az országos tisztifőorvos a vakcina beadását, ugyanis a veszélyeztetett csoport tagjai közé tartoznak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra