POLITIK

Lezárja tengeri határait London a migránsok előtt

Elegük lett az angoloknak a tengeren érkező illegális bevándorlókból. Drasztikus lépésre szánta el magát a kormány.
címkék:
  • Szerző: M.M.

A brit kormány szigorú fellépést tervez a La Manche csatornán zajló illegális migráció visszaszorítására. Priti Patel belügyminiszter Dan O'Mahoney volt tengerészeti és tengeri biztonsági szakértőt nevezte ki a szükséges lépések kidolgozására.

Ahogy a korábban megírta: vasárnap 24 óra leforgása alatt 151 migráns érte el gumicsónakokkal a brit partokat. A Franciaországból útnak induló, a La Manche csatornán át vezető utat eddig idén több mint 4100 illegális bevándorló tette meg. Kétszer annyian, mint tavaly egész évben.

„Megdöbbentő az illegálisan érkező csónakok száma – mondta O'Mahoney. – Arra törekszünk, hogy ez az út veszteséges legyen számukra, és letartóztassuk azokat a bűnözőket, akik szervezik az illegális átkelést.”

Az elmúlt napokban a jó időjárás és a nyugodt tenger meghozta a migránsok bátorságát, és sokan vízre szálltak, hogy meg se álljanak Angliáig. Szombaton a francia hatóságok több mint 30 embert akadályoztak meg ebben, többségüket Calais-ba vitték vissza.

Priti Patel brit belügyminiszter már fontolóra vette a brit haditengerészet bevetését is a migránsok és embercsempészek ellen, ám ez a bevándorláspárti aktivisták szerint nem lenne jogszerű.

A Sunday Telegraph azt írta, hogy a brit haditengerészeti és határvédelmi hajók a tervek szerint visszavinnék a migránsokat Észak-Franciaországba. Cserébe Párizs 33 millió eurót követel a saját védelmi intézkedései finanszírozásához.

A francia kormány nem kommentálta ezt, de megerősítette, hogy az Egyesült Királysággal közös terven dolgoznak. Chris Philp brit menekültügyekért felelős államtitkár-helyettes kedden Párizsban folytatatott erről tárgyalásokat francia partnereivel.

Júliusban Franciaország és Nagy-Britannia már döntött egy közös rendőri egység létrehozásáról az embercsempészek ellen. Az egység hat brit és hat francia rendőrből áll, székhelye pedig a Calais közelében található Coquelles-ben található. A migránsok nagy része innen indulva próbál illegálisan bevándorolni az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán keresztül.

Július közepén Nagy-Britannia bejelentette, hogy 705 millió fontot (788 millió eurót) biztosít a határainak felkészítésére az EU-ból történt kilépés miatt. A pénzt új határállomások és informatikai rendszerek finanszírozására és 500 új határőrizeti tisztviselő felvételére fogják felhasználni. A személyzetnek garantálnia kell a határbiztonságot, de a vámellenőrzések a feladatkörükhöz tartozik majd, amikor Nagy-Britannia véglegesen elhagyja az EU belső piacát.

 

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?