Létrehozva: 2021.03.02.

Ma kezdődik Gyurcsány barátjának maffiapere

Ma kezdődik Czeglédy Csaba büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, az ügyészség letöltendő fegyházbüntetés kiszabását, több száz millió forint értékű vagyonelkobzást és a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének elvetését kéri a bíróságtól. Ha a vádak bebizonyosodnak, fegyház és vagyonelkobzás vár a DK-s politikusra.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és 22 bűntársa egy olyan számlázási láncot alakított ki, amelynek a lényege az volt, hogy a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülje, és a láncolat végén található Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelhesse vissza az áfát. A vádak szerint összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el.

Egyszer már jogerősen elítélték

Czeglédy ellen már született jogerős ítélet hasonló ügyben. Az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A törvénysértést 8,3 millió forintnyi fiktív számla kiállítása jelentette, amit az adóhatóság nyomozói lepleztek le. A politikus akkor jogerősen 1 év 4 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Címlapon írtunk a korábbi esetről

Számlázási láncolat adóelkerülésre

A ma kezdődő per vádiratai szerint az elsőrendű vádlott Czeglédy iránymutatásai alapján létrehozott egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Human Operator Zrt. állt.

A bűnszervezet folyamatosan kereste a lehetőséget a terjeszkedésre, a vádirat szerint Czeglédy arra utasította a kollégáit, hogy keressenek átvehető iskolaszövetkezeteket – vagy alapítsanak ilyen vállalkozásokat –, azokhoz keressenek a Human Operatortól független elnököket, felügyelőbizottsági tagokat, akiknek ezért pénzt ígérhettek.

Az ügyészség letöltendő fegyházbüntetést kért Czeglédyre, a feltételes szabadulás lehetőségének kizárásával.

Egy kiló aranyát lefoglalták

Ezenkívül összesen 387 millió forint értékű vagyonelkobzás és a 164 millió forint bűnügyi költség megfizettetése is szerepel a vádindítványban. Az ügyészség a vádiratban arról is beszámolt, hogy Czeglédytől összesen egy kilogrammnyi aranyat foglaltak le. A nemesfémet egy darab 500 grammos, egy darab 250 grammos, két darab 100 grammos és egy darab 50 grammos rúd formájában tárolta a DK-s politikus.

Czeglédyt májusban hallgatják meg.

Ma a vádlottak meghallgatásával kezdődik a büntetőper. Czeglédyt valamikor májusban hallgatják meg, így az eljárásjogi szabályok szerint nem fogja addig hallani, mit és hogyan vallanak vádlott-társai. Ha a 2022-es választás kampányáig nem születik verdikt, Czeglédy ismét mentelmi jogot szerezhet.

Mentelmi jogi bújócska

Az ügyészség még csak nyomozott, amikor Czeglédy elindult a 2018-as választáson, ezzel mentelmi jogot szerzett, s így ki tudott jönni az előzetes letartóztatásból. 2019-ben pedig felkerült a Gyurcsány-párt EP-listájára, így megint mentelmi jogot szerzett. Ezért később elölről kellett kezdeni a bírósági procedúrát.

Felfüggesztett kamarai tagság

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) fenntartotta a Vas megyei kamara döntését, amellyel felfüggesztette Czeglédy praxisát. Az elnökség szerint az „öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás esetén a területi kamara elnökének mérlegelés nélküli törvényi kötelezettsége az érintett ügyvéd tevékenységének gyakorlását felfüggeszteni”.

Baloldali polgármesterek közpénzes megbízásai

Az önkormányzati választások után baloldali vezetésű önkormányzatok adtak feladatokat a Czeglédy társával közös ügyvédi irodának. Niedermüller Péter és László Imre DK-s fővárosi polgármesterek rögtön többet is, nemcsak a peres ügyekben való képviseletre, hanem átvilágításra is. A Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodát ezen megbízások után évi több millió forint megbízási díj illeti, közpénzből. Csak Erzsébetváros négy szerződéssel összesen ötvenmilliót fizet ki egy költségvetési csalással vádolt ügyvéd irodájának. Újbuda is három szerződést kötött az irodával, amelyek alapján tavaly októbertől 2021. január végéig legkevesebb húszmillió forintot fizetnek ki Czeglédyéknek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ki akarta emelni a horgász a halat, hihetetlen, ami utána történt - videó

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Oroszország elkezdte bombázni Oroszországot!

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye