Létrehozva: 2020.04.02.

Már három milliárd embert érintenek a kijárási korlátozások

A világ 7 milliárd 800 millió lakosának több, mint egyharmadát, három milliárd embert érintik így vagy úgy a koronavírus járvány következtében bevezetett korlátozások. Ennyi embert egyszerre még sosem korlátoztak a Földön.

Egyedül az Antarktiszon nincsenek korlátozások. A most már több, mint félmillió embert megfertőző vírus, ami már húszezernél is több halálos áldozatot szedett, példátlan méretű intézkedésekre kényszerítette a világ országait.

Utcák százezrei váltak kihalttá, boltok milliói húzták le a redőnyt, bevásárlóközpontok ezrei néptelenedtek el.

Alig két hét leforgása alatt 6 millió 600 ezerrel nőtt az Amerikai Egyesült Államokban a munkanélküliek száma és ez még mindig csak a kezdet. Ha holnap vége lenne, akkor sem tudná senki, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy egyáltalán újra meginduljon az élet. Mikor mernek majd az emberek újra igazán kimerészkedni otthonról, mikor lesznek megint tele az üzletek, s lesz-e egyáltalán pénzük az embereknek a vásárlásra.

A legszigorúbb karanténtörvényt a világon Oroszországban hozták.

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles (több mint 8 millió forintos) bírsággal büntethetők az orosz parlament alsóháza által megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák.

A szabadságvesztés öt évig terjedhet, ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelőst egymillió rubeles bírsággal, avagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve bizonyos beosztásoktól és munkavégzéstől való háromévi eltiltással sújtható.

Indiában bottal verik a járókelőket

Teljes kijárási tilalmat és országos házikarantént hirdetett Narendra Modi miniszterelnök Indiában, de a belügyminisztérium később közölt irányelvei szerint az élelmiszerboltok, patikák mégis zavartalanul üzemelhetnek tovább. Ennek ellenére a rendőrség nagyon szigorúan lép fel az otthonukat elhagyók ellen, sőt, üzleteket is bezárnak. Sokszor a nyílt utcán rontanak rá a rendőrök a járókelőkre és megbotozzák őket.

Bár úgy tűnik, még az indiai hatóságok sem tudták eldönteni, hogy most akkor teljes vagy részleges karantént vezetnek-e be, a döntés miatt máris milliókat fenyeget éhezés, netán éhhalál. Vannak elemzők, akik szerint szabályos társadalmi felkelést hozhat Indiában az országos karantén, de nincs más módja annak, hogy a rossz higiéniai körülményekkel rendelkező országban egy még nagyobb katasztrófát elkerüljenek.

A hatóságok letöltendő börtönbüntetéssel fenyegették meg azokat, akik megszegik a karantént, a rendőrség pedig máris agresszíven lépett azok ellen, akikről úgy vélték, hogy megszegik a rendelkezéseket. Élelmiszerboltokat zárattak be, újságírókat, ingázó munkásokat vertek meg, még mielőtt egyáltalán a lezárás érvénybe lépett volna.

„A rendőrség megver minket, ha kimegyünk. Nem merünk kimenni még zöldségeket sem venni, pedig minden egyre drágább.” – mondta egy családanya a New York Timesnak.

A New York Times beszámolója szerint a drákói tiltás azért született meg, mert India lakosságának számottevő része zsúfolt városokban él, viszont a higiéniai körülmények kifejezetten rosszak és az egészségügyi ellátás is színvonal alatti. Éppen ezért a járvány elmérgesedése Indiában beláthatatlan következményekkel járhat.

Milliók élnek úgy, hogy az utcákat járják alkalmi munkákat keresve, ráadásul a munkaerő iránti kereslet a kijárási tilalom miatt lényegében nullára esett. Többen közülük ráadásul vidékről ingáznak a nagyvárosokba, ami azt jelenti, hogy a közlekedés lezártával ők most a nagyvárosok utcáin ragadtak, mert nem tudnak hazamenni. A napi bevétel híján már most ezrek, ha nem milliók kerültek az éhhalál szélére. Több helyen máris fosztogatások kezdődtek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodagyerekként érkezett, megszégyenülve távozik a Manchester United sztárja

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

magyarnemzet.hu

Megelégelte a Welt, hogy a német politikusok folyton hazudnak a migránsbűnözésről

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

magyarnemzet.hu

Így reagált Orbán Viktor Brüsszel diktatúrák korát idéző lépésére

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

travelo.hu

Ezt a 9 különleges, idén nyíló múzeumot látnod kell!

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

Orbán Viktor: A kommunisták akartak így elhallgattatni!

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak