Létrehozva: 2020.04.09.

Már kocogni is tilos Franciaországban

Mivel még mindig nem tetőzött Franciaországban a járvány, sőt egyre többen halnak meg, április 8-tól további szigorításokat vezettek be. Szerdától az országba történő belépést és a lakhelyelhagyást is szigorúbban ellenőrzik a hatóságok.

Franciaországban meghaladta a vírus halálos áldozatainak száma a tízezret. Kedden kórházakban 607, míg idősotthonokban 820 fő halt meg. Áprilisban eddig mintegy 6 000 koronavírus-fertőzött halt meg Franciaországban, ennek csaknem 25 százaléka, 1 427 fő április 7-én, kedden.

Mivel a kijárási tilalom ellenére még mindig túl sokan tartózkodnak az utcákon a francia fővárosban, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo és Didier Lallement rendőrfőnök sajtóközleményben a kijárásra vonatkozó szigorításokat tett közzé, melyek április 8-tól léptek életbe. A rendelkezés lényege, hogy délelőtt 10 és este 7 óra között tilos szabadtéri sporttevékenységet folytatni Párizsban.

Arra kérik továbbá a lakosokat, hogy csak sürgős és halaszthatatlan ügyek intézése miatt menjenek el otthonról és kerüljék a csoportosulásokat. Anne Hidalgo azzal magyarázta az intézkedést, hogy így kevesebb ember lenne egyszerre az utcákon, hiszen ha a kocogók délelőtt 10 óra előtt, illetve este 7 óra után mennek el otthonról, akkor olyan időpontban lesznek kint az utcán, amikor a bevásárlók és a munkába járók már hazaértek vagy éppenséggel dolgoznak a munkahelyükön, így kisebb lesz az esélye a fertőzés terjedésének.

Nem csak a kijárási tilalommal kapcsolatban vezettek be szigorításokat. Április 8-tól Franciaország területére csak a belügyminisztérium oldaláról letöltött nyomtatvánnyal lehet belépni, akár az európai, akár valamely tengerentúli területről van szó. Az intézkedést a francia belügyminisztérium tette közzé egy Twitter-bejegyzésben.

A franciáknak a fele nem bízik a kormányban, különös tekintettel a járványügyi intézkedésekre derül ki egy közvélemény-kutatásból. Emmanuel Macron Seine-Saint-Denis-ben tett látogatása is balul sült el, komoly kritikákat kapott az államfő felelőtlen viselkedése miatt.

A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet ezer, 18 éves vagy annál idősebb személy megkérdezésével készített felmérést április 6-án és 7-én a TF1 francia televíziós csatorna és az LCI hírportál megbízásából.

A felméréséből kiderül, hogy egyre kevesebb francia bízik a kormányban, csupán a lakosság 50 százaléka véli úgy, hogy a kormánynak a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedései hatékonyak, a március 31-i adatokhoz képest ez 4 százalékos visszaesés.

Nagy vitát váltott ki Macron elnök keddi Seine-Saint-Denis-ben tett látogatása mind a lakosság, mind a politikusok között. Az államfő egy ápolási otthonba látogatott, ahonnan kilépve nagy tömeg fogadta, figyelmen kívül hagyva a kötelező távolságtartást, sőt, az elnökön és kíséretén sem védőmaszk, sem kesztyű nem volt.

Emiatt sok politikus éles kritikával illette a köztársasági elnököt. Marine Le Pen döbbenetesnek nevezte a látványt, ahogy Macront körülvették az emberek, akik közül a legtöbben nem viseltek maszkot.

Kormányszóvivője most azzal próbálja mentegetni, hogy a francia elnök nem akart tömeget „ összecsődíteni” maga körül, csak köszönteni akarta a népet.

Már útközben, az autóból integetve is azzal kellett szembesülnie, hogy nem feltétlenül örülnek a helyiek a látogatásának, ugyanis többen is kifütyülték és azt skandálták az erkélyükről, hogy mondjon le a köztársasági elnök. A helyiek által készített felvételen tisztán hallatszik többször is a „démission” (lemondás, leköszönés) szó.

Az internetre felkerült egy másik felvétel is, ezen egy helyi lakos az erkélyről kiabál az államfőnek, arra kéri, hogy ugyan árulja már el, hogy hol szerezték a maszkjaikat, mert a migránsnegyed lakói nem jutnak hozzá semmiféle védőfelszereléshez. A kiabáló nő nem kapott választ, de azért folytatta a kérdezősködést, afelől érdeklődött, hogy hova mennek az öltönyösök, mivel kijárási tilalom van. Bár választ egyik kérdésére sem kapott, a felvétel végén „köszönetet” mondott neki Franciaország és az egészségügyi dolgozók nevében.

Emmanuel Macron és kísérete Pantin után a megye egy másik településére, la Courneuve-be látogatott, ám itt sem kapott jó híreket. A polgármester, Gilles Poux ugyanis elmondta, hogy nagyon nagy gondot okoz a kórháznak a maszkok és egyéb védőfelszerelések hiánya, különböző magán cégektől próbálnak beszerezni néhány darabot. A CNews felvételén egy ápolónő pedig arról beszélt, hogy jobb híján este kimossa és megszárítja az egyszer használatos steril védők

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll