Létrehozva: 2021.10.14.

Még a tél előtt ismét megindult a migránsáradat

A tengeri és a szárazföldi migrációs útvonalakon is nő a forgalom Európában. Az olaszországi Lampedusa szigetén és a Kanári-szigeteken is megduplázódott a partot érő migránsok száma tavalyhoz képest. A magyar határon sincs megállás – számolt be az M1 Híradója.

Százhatvan migráns érkezett szerdán öt különböző csónakkal az olaszországi Lampedusa kikötőjébe. A hatóságok szerint a migránsok a szigettől csaknem 140 kilométerre fekvő Tunéziából indultak el.

Az utóbbi időben tömegével érkeznek a bevándorlók Olaszországba, a hivatalos adatok szerint a tengeri útvonalon októberig több mint 48 500 migráns érkezett, vagyis csaknem kétszer annyian, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Megduplázódott az illegális bevándorlók száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken is,

ahol szeptember végéig több mint 13 100 migráns ért partot. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajóinak fedélzetén összesen 91 migráns kötött ki kedden, a Gran Canaria sziget déli partján fekvő egyik kikötőbe.

Jelentősen nő a migrációs nyomás egész Európában” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint az uniós vezetők azonban továbbra sem veszik elég komolyan a migráció veszélyeit, miközben egyre több tagállam épít kerítést és lép fel az illegális bevándorlással szemben.

„Valamennyi európai külső határnál érzékelhető ez a mozgás növekedés, Bulgáriától Spanyolországig, ha körbenézünk. Ezért nagyon fontos, hogy egy ilyen szituációban egy egységes, a nemzetállamok érdekeit messzemenően figyelembe vevő, a lakosság akaratát tükröző európai migrációs politika legyen, különösen, ha figyelembe vesszük az Afganisztánban várható fejleményeket” – szögezte le a főtanácsadó.

Bakondi György kiemelte:

Magyarországon idén már csaknem 89 ezer bevándorlóval és 900 embercsempésszel szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak.

A rendőrség legfrissebb összesítése szerint csak kedden összesen több mint 500 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határokon.

A legtöbben Csongrád-Csanád megyében próbáltak bejutni az országba, de bőven akadt dolguk a rendőröknek Bács- Kiskun megyében is: szerda hajnalban például két 10 fős migránscsoportot tartóztattak fel.

És az embercsempészet sem csitul: 24 óra alatt 12 személlyel szemben indult büntetőeljárás. Egyikük, egy román férfi furgonjában 20 illegális bevándorlót, míg egy másik, mindössze 22 éves szerb sofőr 15 migránst próbált illegálisan átvinni az országon.

Két migránscsoportot tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében – olvasható a police.hu oldalán.

A szolgálatot teljesítő egyenruhások nem sokkal éjfél előtt Hóduna térségében tíz külföldit, majd két óra körül Mátételke közigazgatási területén 11 határsértőt tartóztattak fel. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát azzal a moldáv állampolgárral szemben, aki illegális migránsokat akart Nyugat-Európa területére szállítani.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság beavatkozó munkatársai 2021. január 10-én 2 óra 55 perckor Domaszék belterületén az 55-ös számú főúton, ellenőriztek egy osztrák honosságú gépkocsit. Az autóban a sofőrön kívül még kilenc, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a feltételezett elkövetőt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A nyomozók kezdeményezték letartóztatását, amelyet a Szegedi Járásbíróság elrendelt. Az eljárás vizsgálati szakaszában a gyanúsítottól - a bűncselekményből eredő vagyon visszaszerzés érdekében – lefoglaltak több ezer Eurót és mobiltelefont. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az ügy iratait megküldték az ügyészségnek. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp nevetség tárgya lett

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert