Létrehozva: 2021.11.22.

Megjelent a koronavírus. Elképesztő állapotok a lengyel-fehérorosz határon

A lengyel-fehérorosz határon két nagyobb csoport próbált áttörni, a migránsok köveket dobáltak, könnygázt is használtak, de nem jártak sikerrel.

Egy öttagú iraki családot a határőrök egy őrzött lengyelországi befogadóközpontba irányítottak – közölte Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője.

Az esetekre a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne és Mielnik települések közelében került sor – mondta el Michalska a Radio Wnet lengyel csatorna reggeli műsorában.

Dubicze Cerkiewnénél egy hozzávetőleg 500 fős migránscsoport gyűlt össze, és kövekkel, fadarabokkal kezdték dobálni a lengyel határőröket.

Közben a közelben lévő fehérorosz egyenruhások lézerrel világítottak át a lengyel oldalra. Négy, a lengyel határőröket segítő katonát eltaláltak a kövek, orvosi ellátásban kellett részesíteni őket.

A mintegy kétórás sikertelen ostrom után a migránsok egy részét fehérorosz teherautók vitték el, mások kisebb csoportokban haladtak gyalog tovább a határ mentén – számolt be Michalska.

A másik, Mielniknél történt kísérlet során mintegy 50 közel-keleti bevándorló átlépte a határt, de a lengyelek visszafordították őket. Kivételt tettek egy ötfős családdal, melynek tagjai, beleértve a várandós anyát, jó egészségi állapotban vannak. A családot egy lengyelországi őrzött központba viszik.

Migrants interviewed on the Belarusian side of the border state say that they have to live in Germany and that they all have a problem which make it impossible for them to go back to Iraq.

pic.twitter.com/egXJJNDzbl — Visegrad 24 (@visegrad24) November 19, 2021 „”>

Michalska elmondta: míg az előző hetekben a fehérorosz fegyveresek még csak rejtett vagy passzív módon vettek részt a határmenti incidensekben, jelenleg egyre nyíltabban lépnek fel. Lézerrel vakítják el a lengyel határőröket, felvágják a határkerítést, kövekkel és könnygázzal látják el a migránsokat.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: a határsértési kísérleteknél az utóbbi napokban újfajta módszerek tapasztalhatók. Miután Kuznica Bialostockánál kedden a lengyelek meghiúsították a tömeges határostromot, kisebb, több tucat személyből álló csoportok próbálnak meg több helyen Lengyelországba átjutni.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer, fehérorosz közlés szerint 7 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. Közben Minszkből csütörtökön repülőgéppel hazaszállították Irakba a migránsok első, mintegy 400 fős csoportját.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője biztató előjelnek nevezte a járatot, mindazonáltal úgy vélte: Fehéroroszország „hosszú távú tervén mi sem változik”, Minszk továbbra is migrációs nyomást fog előidézni a lengyel határon.

Csaknem kétezren éjszakáztak egy fehéroroszországi raktárcsarnokban

Csaknem kétezer migráns éjszakázott Fehéroroszországban egy fűtött raktárcsarnokban, miután felszámolták hevenyészett táborukat Fehéroroszország és Lengyelország határán – tájékoztatott a BelTa pénteken.

A fehérorosz hírügynökség fotókat is közzétett egy raktárban, matracokon fekvő migránsokról. A hír szövege szerint sokuknak hosszú ideje ez volt az első éjszakájuk, amelyet melegben tölthettek.

A fehérorosz határőrség csütörtökön felszámolta a Kuznica-Bruzgi határátkelőnél található „nomád” tábort, ahol mintegy kétezren tartózkodtak. A migránsok többségét egy közeli logisztikai központban helyezték el, a lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig a határátkelő közelében tartózkodik sátrakban. Egy fehérorosz szóvivő pénteken elmondta, hogy a migránsok a továbbiakban nem közelíthetik meg a lengyel határt.

Migrants at Poland-Belarus border move to closed area prepared by Belarusian government https://t.co/9UCTZmzjgB

️: Ali Cura pic.twitter.com/yjidBz2FN4 — Anadolu Images (@anadoluimages) November 19, 2021 „”>

Eközben a határon táborozó migránsok körében megjelent a koronavírus, egyiküket kórházba szállították. A fehérorosz hatóságok jelezték: oltópontot létesítenek a raktárcsarnokban, hogy péntektől megkezdhessék az ott tartózkodók beoltását.

A fehérorosz hatóságok taktikát váltottak, most már főként kisebb csoportokban terelik a migránsokat a Lengyelországgal közös határhoz – közölte a lengyel védelmi miniszter.

A hétvégén is több, csoportos határátlépési kísérlet történt a lengyel–fehérorosz határon. Az esetek többségét a lengyel határőrség közlése szerint Dubicze Cerkiewne településnél észlelték, ahol a legnagyobb migránscsoport mintegy kétszáz főt számlált.

A bevándorlók többek között köveket, petárdákat dobáltak a lengyel oldalra, könnygázt is használtak. A határvonal lengyel oldalára huszonnégyen jutottak át, ott viszont feltartóztatták és visszafordították őket.

A fennálló helyzetről szólva Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter szombaton az RMF FM rádiónak elmondta, fel kel készülni arra, hogy a Fehéroroszország által folytatott hibrid támadás hónapokig tart majd.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a támadás más lehetőségeit keresi – tette hozzá Blaszczak, hozzátéve: a fehérorosz hatóságok ahelyett, hogy egy területre koncentrálnák a menedékkérőket, kisebb csoportokban terelik őket a határhoz annak teljes hosszában. A tárcavezető lehetségesnek nevezte, hogy a migránsok az ukrán határt is megostromolják, miután a lengyel határ átjárhatatlannak bizonyult.

A nemzetvédelmi miniszter nyilatkozata másnapján a lengyel határőrség közölte, hogy a fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a migránsok tömeges határátlépési kísérleteit. Tájékoztatásuk szerint a hétvégén a fehérorosz rendvédelmi szervek vitték a bevándorlókat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap Észtországba, Litvániába és Lettországba látogatott, hogy a migránsválságról tárgyaljon. A miniszterelnök szerint „egy új típusú, hibrid háborúval nézünk szembe ma Lengyelország keleti határán, egy olyan háborúval, amelyben a migránsok fegyverek, és amelyben a dezinformáció is egy fegyver”.

A politikus Fehéroroszországot sújtó további szankciók bevezetését helyezte kilátásba. Beszélt arról is, hogy Varsó hajlandó finanszírozni a migránsok hazatérését származási országaikba. Morawiecki a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a Minszk által folytatott hibrid háború az elmúlt harminc év legkomolyabb kísérlete Európa destabilizálására.

London a görög példát követné

Az Egyesült Királyság tengeri határvédelmét görög mintára szervezné meg Priti Patel brit belügyminiszter. A politikus, aki múlt héten Athénban tárgyalt, sajtóértesülések szerint befogadóközpontokat építene, ahová a főleg francia partokról érkező migránsokat helyeznék el. A bevándorlók mozgását ugyan nem korlátoznák, de vissza kellene térniük szálláshelyükre, ellenkező esetben ez kérelmüket negatívan befolyásolhatná. A brit hatóságok az új terveket csak napokkal azután ismertették, hogy egy bevándorló, akinek hét éve elutasították kérelmét, Liverpoolban egy sikertelen terrorista támadást hajtott végre. Priti Patel dicsérte a görög partiőrség taktikáját is, amivel a migránshajókat visszafordítják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

metropol.hu

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

magyarnemzet.hu

Guardiola megvigasztalta a Liverpoolt a Manchester City újabb kiütéses sikere után

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert