Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.02.

Megjöttek a legújabb adatok, közel 5 millióan haltak már bele a koronavírusba

A halálesetek száma továbbra is jelentősen nő a delta vírusvariáns miatt, főleg a beoltatlanok körében. A világ lakosságának kevesebb, mint fele van beoltva.

A világ lakosságának kevesebb, mint fele kapta meg eddig az oltás mindkét dózisát, miközben a koronavírus halálos áldozatainak száma szombatra megközelítette az ötmilliót a világon, az Egyesült Államokban pedig 700 ezret a Reuters hírügynökség saját adatai és összegzése szerint.

A halálesetek száma továbbra is jelentősen nő a delta vírusvariáns miatt, és főleg a beoltatlanok körében. A világ lakóinak kevesebb mint fele kapta meg eddig mindkét oltást a koronavírus ellen az Our World in Data című honlap szerint. A járvány kezdete után több mint egy év alatt halt meg az első 2,5 millió ember, a többiek 236 nap alatt a Reuters számítása alapján. A halálesetek több mint fele gördülő hétnapos átlagban az Egyesült Államokban, Oroszországban, Brazíliában, Mexikóban és Indiában történt. Képünk illusztráció.
Fotó: CDC (pexels.com) Továbbra is az Egyesült Államokban történik a legtöbb megfertőződés és a legtöbb haláleset: a világadat 19, illetve 14 százaléka. Az országban az elmúlt héten naponta átlagosan több mint kétezer ember halt bele a betegségbe, ami az ottani januári csúcspont 60 százaléka, és naponta több mint 10 ezer új megfertőződés van. Az amerikai lakosság 56 százaléka már teljesen be van oltva, és folyik a harmadik, emlékeztető adagok beadása az időseknek, betegeknek és a fertőzésnek erősen kitetteknek – írja az MTI. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint közép-európai idő szerint, a szombat reggeli adatokat tekintve: a világon 234.257.265 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pontosan 4.791.475. Egy nappal korábban 233.713.190 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4.782.640 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43.617.770 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 700.258. Indiában 33.766.707 fertőzöttet és 448.339 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 21.427.073 fertőzöttről és 596.749 halálos áldozatról tudni. Az Egyesült Királyságban 7.878.571 a fertőzöttek száma, és 137.171-en haltak meg a betegségben. Oroszországban 7.425.057-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 204.424-re emelkedett. Franciaországban 7.111.154 fertőzöttet és 117.535 halálos áldozatot regisztráltak. Törökországban 7.153.527 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 64.037. Iránban 5.601.565 a fertőzöttek és 120.663 a halottak száma. Spanyolországban 4.959.091 fertőzöttet és 86.415 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 4.672.355 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130.921. Németországban 4.239.773 a fertőzöttek száma, 93.715 a halottaké. Lengyelországban 2.907.071 fertőzöttet és 75.650 halálesetet tartanak nyilván.

A beoltottak száma 5 891 228, közülük 5 651 539 fő már a második oltását is megkapta, 784 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 679 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 823 384 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 beteg, így az elhunytak száma 30 199 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 785 646 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7 539 főre emelkedett. 533 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában a járvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy az oltás működik, az oltatlanság pedig kockázat, ezért arra kért mindenkit, hogy vegye fel az oltást. A kormányfő bejelentette, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően az őszi nyugdíjprémium összege minden nyugdíjnál 80 ezer forint lesz.

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt. Annak sem késő, aki még nem vett fel az oltást. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni: www.eeszt.gov.hu

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni. Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta. Számukra az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát ajánlja fel, amellyel az első oltás is történt. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-elmaradt-masodik-oltasokra-lehet-mar-idopontot-foglalni

A kormány megkezdte a nemzeti konzultációból fakadó döntések meghozatalát is. A kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak. Mindemellett a kormány már döntött a hitelmoratórium meghosszabbításáról, valamint a családi adóvisszatérítésről. A gyermekes szülők adóvisszatérítését mindkét dolgozó szülő megkapja februárban és a vállalkozók is jogosultak lesznek rá, az intézkedés 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent. Mindez annak az köszönhető, hogy a sikeres újraindításnak köszönhetően dinamikusan nő a magyar gazdaság.

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt. A 12-19 éves korosztály 45%-a, a 20-59 éves korosztály 64%-a, a 60 év felettiek 84%-a már oltott. Annak sem késő, aki még nem vett fel az oltást. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van.

 

Kik tudnak regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon?

  • Minden Magyarországon élő magyar állampolgár (12 év feletti gyermekeket is tudnak regisztrálni a szülők)
  • Külhoni magyarok (magyar állampolgárok, magyar igazolvánnyal rendelkezők)
  • Külföldön élő magyar állampolgárok
  • Magyarországon élő külföldiek (számukra angol nyelven is elérhető a regisztrációs felület https://vakcinainfo.gov.hu/registration)
  • Kérjük, hogy a regisztráció során különösen figyeljenek a személyes adatok, okirat azonosítók, elérhetőségek pontos megadására!

    A regisztráció során megadott adatok ellenőrzése és érvényesítése néhány napot vesz igénybe. Ezt követően, az érvényes regisztrációval rendelkezők (külön értesítés nélkül) automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

    A Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok, illetve magyar igazolvánnyal rendelkezők regisztrációjának ellenőrzése több napig eltarthat, ők a regisztráció során megadott email címükre külön értesítést kapnak a regisztráció érvényesítéséről és az időpontfoglalás lehetőségéről.

    Július elejétől Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a szomszédos országok határ menti lakói számára is. Ők előzetes regisztráció nélkül is jöhetnek Magyarországra felvenni az oltást, a regisztrációjuk a kórházi oltóponton történik.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

    origo.hu

    Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

    borsonline.hu

    Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

    ripost.hu

    Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

    magyarnemzet.hu

    Kovács István nullás osztályzata, a BL-beli teljesítményéért is kapott már büntetést

    origo.hu

    Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    "Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

    ripost.hu

    Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

    POLITIK

    Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

    POLITIK

    Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

    POLITIK

    Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

    POLITIK

    Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

    POLITIK

    Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

    POLITIK

    A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

    POLITIK

    Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül