Létrehozva: 2022.01.08.

Megjöttek az új járványadatok, hihetetlen gyorsan nő az áldozatok száma

A világon 302.999.389 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5.479.388 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban a világon 300.173.145 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5.472.263 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 59.388.529. A halálos áldozatok száma 836.603.

Indiában 35.226.386 fertőzöttet és 483.178 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Brazíliában 22.328.252 fertőzöttről és 619.654 halálos áldozatról tudni.

Az Egyesült Királyságban 14.280.816 a fertőzöttek száma, és 150.223-an haltak meg a betegségben.

Oroszországban 10.437.471-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 308.258-ra emelkedett.

Franciaországban 11.623.327 fertőzöttet és 126.202 halálos áldozatot regisztráltak.

Törökországban 9.852.458 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 83.388.

Németországban 7.499.776 fertőzöttet és 113.905 halottat tartanak nyilván.

Spanyolországban 7.164.906 fertőzöttet és 89.934 halálos áldozatot regisztráltak.

Iránban 6.204.224 a fertőzöttek és 131.821 a halottak száma.

Olaszországban 7.083.762 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 138.697.

Lengyelországban 4.191.193 fertőzöttet és 99.428 halálesetet tartanak nyilván.

Ukrajnában 3.877.032 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 103.434 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

A magyar kormány döntött arról, hogy február 15-étől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és ha valaki a második oltását követő 6 hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, akkor az ő igazolványa érvénytelen lesz – nyilatkozta a közmédiának György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője pénteken. Az államtitkár arra biztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével az oltási akció során, hiszen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval mód van erre.

Januárban minden csütörtökön és péntek délután, valamint a szombati napokon oltási akciónapokat szervezünk – mondta az államtitkár, hozzátéve: az első ilyen hétvége nagyon sikeres volt. Több mint 135 ezer oltást adtak be. Örvendetesnek nevezte, hogy ezek közül 20 ezer körüli volt az első vakcinát felvevők száma.

György István arra biztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, hiszen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval mód van erre. Ajánlotta a vakcinát, mert az omikron variáns rendkívül fertőzőképes, valamint azért is, mert a kormány döntött arról, hogy a jövőben a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, csak oltást felvéve lehet igazolványt kapni. Azt kérte, aki felvette a második oltását, és hosszabb idő eltelt, 6 hónapon belül vegye fel a harmadik oltást, különben az igazolványa nem lesz érvényes. Hozzátette: „a harmadik oltás jelenti azt, hogy az oltási igazolványa egyelőre határidő nélküli lesz”.

Hangsúlyozta: az oltatlanokat és a második oltás után lévőket is oltásra biztatja, valamint azokat, akiknek a második oltása óta legalább négy hónap eltelt. Az orvostudomány egyöntetű álláspontja, hogy az idő múlásával a szervezet védettségi szintje csökken, míg a harmadik oltás felvételével 90 százalék körülire emelkedik a védettségi szint – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a kormány foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, az orvos tudósok egyöntetű véleménye az, hogy a harmadik oltást követő 4-6 hónapon belül javasolt a negyedik felvétele. Ezt a háziorvosokkal tudják az érintettek megbeszélni, és ha ő ajánlja a negyedik oltást, akkor természetesen ők is javasolják. Kérdésre válaszolva azt mondta: a háziorvos ajánlása esetén biztosítják a negyedik oltáshoz szükséges vakcinát, és hamarosan a központi időpontfoglalóban is lesz majd lehetőség regisztrálni a negyedik oltásra.

Ismertette: 101 kórházban és 115 szakrendelőben oltanak, emellett minden háziorvos szervez januárban legalább egy péntek délutáni, szombati oltási napot. Hozzátette: a megyei oltási munkacsoportok a kistelepülésekre oltóbuszokat is kérhetnek; ezen a hétvégén is Nógrád megyében 9 település lakóit oltják így.

Az 5-11 év közötti mintegy 650 ezer gyereknek is ajánlott az oltás, ők is megfertőződnek, de szerencsére sok esetben észrevétlenül vagy enyhe tünetekkel esnek át a megbetegedésen – mondta. A tapasztalat azonban az – folytatta -, hogy a poszt-covid szindrómák nem kerülik el a fertőzésen átesett gyerekeket sem. Az 5-11 évesek számára 77 kórházban áll rendelkezésre oltás előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján. Már 59 ezernél több gyermeket oltottak, és több mint 72 ezret regisztráltak a szüleik – mondta. Hozzátette: az oltóanyag számukra is rendelkezésre áll, az első 138 ezres adagot követően egy újabb 48 ezer adagos szállítmány érkezett és további 56 ezres is érkezni fog. Azt mondta: a szülő döntése, hogy oltatja-e gyermekét vagy sem, de az orvosi ajánlás mindenképpen az, hogy ők is legyenek beoltva.

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány és hét napra rövidül a karantén ideje – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Gulyás Gergely a koronavírus omikron variánsával kapcsolatos kormánydöntésekről közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül.

A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

Elmondta, a harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.

A koronavíruson „átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki, utalva arra is, hogy ezen variáns miatt bizonyos változtatásokat Európában mindenhol meghoztak.

Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.

7 napra csökken a karantén ideje

A miniszter bejelentette azt is, lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.

Elmondta: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.

Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

Köszönetet mondott a pedagógusok eddigi helytállásáért. Reményét fejezte ki, azzal, hogy most már az 5-11 éves korosztály is kaphat oltást, a normális rend helyre állhat, az órák megtarthatók lesznek. Arra kérte az érintett szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket.

Az oltás hatékony védelmet biztosít a betegség súlyos lefolyása ellen

Gulyás Gergely elmondta, úgy látják, hogy az omikron vírus esetén az oltás kevésbé a fertőzéstől, inkább a tünetektől véd. Azoktól valamennyi Magyarországon engedélyezett oltás hatékony védelmet biztosít – hangsúlyozta.Ű

Gulyás Gergely úgy értékelte a járványügyi helyzetet, hogy a koronavírus negyedik hulláma „már erősen leszálló ágban lenne”, de megjelent az omikron variáns Magyarországon és a fertőzések jelentős része már az új variáns miatt történik, így a fertőzésszám ismét dinamikusan nő.

Szerinte a következő napokban, hetekben arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.

Ma már azt is egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos, elsősorban légúti megbetegedést eredményez – mondta.

Az omikron variáns erősen terjed

Úgy folytatta, azt látják azokban az országokban, ahol már az omikron a domináns, hogy a növekvő megbetegedésszámból nem következik arányosan a kórházi betegszám és a halottak számának emelkedése.

Abban bíznak – folytatta – , hogy a járvány ötödik hulláma Magyarországon is igazolni fogja ezeket a feltételezéseket: a megbetegedések száma valószínűleg „minden korábbinál nagyobb mértékben” fog nőni, de ez nem eredményezi hasonló mértékben a kórházban lévő betegek és az elhunytak számának növekedését.

Gulyás Gergely közölte, Magyarország jól áll a kórházi kapacitásokkal, a Covid 19-re fenntartott normál betegágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékán vannak koronavírusos vagy koronavírus-gyanús betegek, vagyis 2261 Covid-pozitív beteget és 596 olyan beteget ápolnak, akinek Covid-tünetei vannak, de nem igazolódott egyértelműen a fertőzésük.

Hozzátette: 8546 szabad ágy van, a kapacitások szükség esetén növelhetők.

A miniszter közölte, a védekezésre szükséges feltételek is biztosítottak. A legfontosabb eszköznek a koronavírus elleni oltást nevezte.

Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca-, Janssen- és Sinopharm-oltóanyag is bőven van, több mint 9,2 millió oltóanyag használható fel – ismertette.

Sikeresen indult a januári Oltási akció

Sikeresnek értékelte a januári oltási akciónapokat, amelyeknek első három napján 135 ezer oltást adtak be; február első két hetében is lesznek akciónapok csütörtöktől szombatig.

Gulyás Gergely azt kérte, hogy aki még nem oltatta be magát vagy nem vette fel még a harmadik oltást, az tegye meg.

Elmondta, a magyar társadalom 64 százaléka kapott oltást, amely a régióban jó aránynak számít, de Európában az utolsó harmadba tartozik az átoltottságot nézve az ország.

Negyedik oltásról

Közölte, „negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat”, az erről szóló utasítás a héten megjelenik.

Sikeres volt a gazdasági újraindítás – 6,5 és 7% között lehetett a növekedés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a 2021-es gazdasági növekedés 6,5 és 7 százalék között lehetett, ami a rendszerváltoztatás óta soha nem látott gazdasági teljesítmény.

Kiemelte: a tavalyi gazdasági adatok biztatók, a novemberi-decemberi számok a vártnál jobbak. A jó gazdasági növekedés különösen nagy teljesítmény annak fényében, hogy egy számtalan nehézséggel teli évben sikerült elérni – mutatott rá. Hozzátette: az autóipar jobban is teljesíthetett volna, ha nem lett volna globális chiphiány, vagyis az autóiparban rejlő növekedési potenciál nélkül érték el ezt a növekedést.

A kormány újabb intézkedést hozott, hogy megvédje a családokat az áremelkedésektől

Úgy értékelte, nehézségeket jelent, hogy az emelkedő energiaárak az egész világon inflációs spirált indítottak el, és az EU energiapolitikája további áremelkedést eredményez. A kormánynak az a feladata, hogy küzdjön az árnövekedés ellen és az infláció terheit a lehető legnagyobb mértékben hárítsa el az emberektől – magyarázta.

Közölte: a rezsicsökkentés félmillió forint könnyebbséget jelent egy háztartásnak. A benzinárplafon bevált, a kormány február közepén dönt a meghosszabbításáról – mondta.

A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról Gulyás Gergely azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Az élelmiszerárakat október 15-i szinten rögzítik, az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak – fűzte hozzá.

Megjegyezte: alapvető termékek árát rögzítik, ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, illetve -farhát, valamint a 2,8 százalékos tehéntej.

A választásnak és a népszavazásnak is óriási tétje van

Gulyás Gergely kitért arra: a kormány üdvözli, hogy az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást egy időben tartják meg, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak.

A tárcavezető kifejtette: a magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés ebben a kérdésben. A miniszter köszönetet mondott a Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását, amit – emlékeztetett – az Országgyűlés valamennyi pártja, képviselője támogatott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat