Létrehozva: 2020.04.05.

Megkérdezték Svédország tiszti főorvosát elmenne-e síelni, és ő igennel válaszolt

Anders Tegnell, 1956-ban született, a svédországi Uppsala-ban, jelenleg „állami epidemiológusként” ad tanácsot a svéd kormánynak a koronavírus járvány elleni küzdelemben. Az ő nevéhez kötődnek a többi országnál sokkal kevésbé szigorú koronavírus intézkedések.

A cicero.de nevű német hírportálon készült interjú vele, alig egy hete. Azóta a halálos áldozatok száma hatvanról négyszázegyre emelkedett Svédországban. Az ország tiszti főorvosa azonban tartja magát korábbi véleményéhez.

A svédek többsége jelenleg támogatja önt?

Egyértelműen. Számos felmérés történt az ügynökségünkről és személyesen rólam is. Ezek azt mutatják, hogy hihetetlen támogatásunk van.

De a kritikusok azt mondják, hogy a stratégiája hetek alatt olyan körülményekhez vezet, mint amit Olaszországban vagy Spanyolországban látunk. Mit válaszol?

Mi továbbra is hiszünk benne, és nem látunk semmit, ami más döntéseket igényelne. Arra is emlékeztetni szeretném, hogy Olaszország annak ellenére jutott ilyen helyzetbe, hogy nagyon korán meghozta az úgynevezett szigorú intézkedéseket: leállították a Kínába indított járatokat, ellenőrizték a határaikat.

Akkor miért szabadult el ennyire a járvány az olaszoknál?

Ezt csak a járványt követően tudjuk majd meg. És akkor is nehéz lesz, mert a körülmények minden országban eltérőek. De van egy nagy különbség: mielőtt az olaszországi helyzet eszkalálódott volna, senki sem gondolta, hogy ilyesmi megtörténhet. Úgy gondolták, hogy a vírus Kínára korlátozódik. Ezért sok ország nem volt különösebben figyelmes. Lezárták a határaikat és azt hitték, hogy ez segít majd nekik. Beletelt egy kis időbe, amíg Olaszország megértette, pontosan mi is történik. Más országokban ez már nem fordulhatott elő, ugyanis előre fel tudtak készülni. Ma már sokkal gyorsabban van lehetőségünk reagálni az eseményekre, mint Olaszországnak valaha is esélye volt.

Néhány kritikus szerint az igazi célja a tömeges immunitás lehető legkorábbi elérése…

Igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben lassítani a terjedést. Egy nap elérhetjük a tömeges immunitást, mint más betegségek esetén. De nem ez a célunk, és nem oldja meg az összes problémát.

Ön elmenne síelni?

Igen.

És hogyan védené magát?

A legfontosabb védőintézkedésem az lenne, hogy nem látogatok zsúfolt éttermeket vagy bárokat, nem használok olyan zárható sífelvonót vagy gondolát, amelyben tíz vagy több percet tartózkodom másokkal zárt térben. Ugyanakkor a szabad levegőn tartózkodás és a sportolás jót tesz az egészségnek. A betegség nem terjed síelés közben. Ami az Alpokban történt, inkább a síterepen található bárokhoz kapcsolódott, mint a síeléshez.

Bezártak a síterepek bárjai?

Közben igen. És beszéltünk a síterületek üzemeltetőivel, hogy már nem használhatnak zárható sífelvonót. Ezen kívül hamarosan hatályba lép egy rendelet, miszerint az éttermekben csak asztaloknál lehet kiszolgálni. Ez korlátozza a csoportok kialakulását. Mindez együttesen minimalizálja a fertőzés kockázatát a síterületeken – és ez ma nem magasabb mint Stockholmban.

Gyakran feltett kérdés: A koronavírus kevésbé veszélyes, mint más influenzavírusok?

A legtöbb ember számára a koronavírus kevésbé veszélyes, mint az elmúlt évek influenzajárványai voltak, mivel a betegség lefolyása általában nagyon enyhe. A koronavírus viszont sokkal veszélyesebb az idősebb emberek számára. A nagy különbség az, hogy senki sem rendelkezik immunitással a koronavírussal szemben, tehát nagyszámú fertőzés lesz. Ugyanakkor szeretnék rámutatni, hogy Svédországban körülbelül 1500 influenzavírushoz köthető haláleset történik egy normál évben, míg eddig mintegy 60 ember halt meg a koronavírus miatt. (Azóta már 401. A szerk.) Igen, csak az elején vagyunk, és szükség van a betegség komolyan vételére. De a dolgokat egymáshoz viszonyítva is látni kell.

Egy interjúban ön nemrégiben azt mondta, hogy a járvány terjedése májusban lelassul, de ősszel visszatérhet. Miért?

Hisszük, hogy a jelenlegi koronavírus úgy viselkedik, mint sok más vírus Svédországban. Az összes vírus, amely a légutakat támadja, ugyanúgy viselkedik. Ez azt jelenti, hogy a terjedés nyáron sokkal lassabb lesz. A vírus nem szereti a napfényt, sem a száraz nyári levegőt. Ezen felül Svédországban sokkal több időt töltünk nyáron a szabadban. Az, hogy mi történik ősszel, attól függ, hogy hány ember immunizálódott a járvány idején. Ha elég ember immunissá válik, ősszel semmi sem történik. Ha még mindig sokan lesznek a vírussal szemben érzékenyek a nyár után, akkor lesz egy következő hullám.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

hirtv.hu

Korrupciós ügyben lett gyanúsított az ismert szocialista politikus

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett