Létrehozva: 2020.08.06.

Meglepő módon küzdenek Amerikában a koronavírus járvány ellen

Aki vét az előírások ellen annál akár az áramot is kikapcsolhatják.

Az áram- és a vízszolgáltatást is kikapcsolhatják azoknál a háztartásoknál Los Angelesben, ahol engedély nélkül tartanak nagy létszámú házibulikat. A polgármester szerint az intézkedésekre a koronavírus miatt van szükség, hiszen az éppen az ilyen helyeken terjed a leginkább, a városban pedig mostanában több tömeges gyülekezést is tapasztaltak.

Szerdán jelentette be Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a szigorításokat, amelyeket a koronavírus járvány terjedése miatt vezetnek be a városban. Eszerint péntektől kezdve a város illetékes hivatala kikapcsolhatja az áramot és a vízszolgáltatást is azoknál a háztartásoknál, ahol engedély nélküli, tömeges gyülekezést tartanak.

A szigorításra a koronavírus terjedése miatt van szükség. Garcetti elmondta, hogy Los Angelesben egyébként is több bulit tapasztaltak sok résztvevővel – ezek azonban tiltottak a jelenlegi szabályok értelmében. Ráadásul nagyon magas a vírus terjedésének kockázata is az ilyen rendezvényeken, hiszen az emberek nem tudják betartani a kellő távolságot, és nyilván maszk sincs rajtuk.

A polgármester arra is rávilágított, hogy mivel a bárok és az éjszakai klubok már be vannak zárva, most ezeknek a helyét vették át a házi bulik. Éppen ezért engedélyezi a Los Angeles-i vízért és áramért felelős hivatalnak azt, hogy kikapcsolja ezeket a szolgáltatásokat a szabályszegő háztartásoknál péntek estétől kezdődően. Eric Garcetti úgy véli, ezzel a büntetéssel „bezárnak” majd a házi bulik, amelyek szervezői egyébként általában nem első alkalommal sértik meg a szabályokat.

A szigorítás annak fényében is érthető, hogy Los Angelesben kedden egy házibuliban lövöldözés volt, és egy nő meghalt.

Egy manikűröstől terjedt el Kaliforniában a koronavírus – állította korábban Gavin Newsom, az állam kormányzója.

Akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina a koronavírus-fertőzés ellen – mondta Donald Trump amerikai elnök csütörtök reggel egy rádiós interjúban. Az Egyesült Államok több vidékén további óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Az elnök először úgy fogalmazott, hogy még az év vége előtt készen lehet alkalmas oltóanyag, mire a Fox rádió műsorvezetője rákérdezett: ez megtörténhet akár még a novemberi választások előtt? Trump erre válaszolt igennel, hozzátéve, hogy „bizonyos körülmények között”. (Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet – WHO – főigazgatója nem ennyire optimista, szerinte a vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást

Trump optimistán nyilatkozott a koronavírus okozta Covid-19 kezelésére vonatkozó terápiákról is.

Utalva arra, hogy az amerikai Moderna laboratórium a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hackerek célkeresztjébe került, az újságíró felvetette, hogy vajon Kína hozzáférhetett-e amerikai laboratóriumok és gyógyszergyártók vakcina-kutatásainak eredményeihez. Donald Trump úgy fogalmazott: ezt nem mondhatja bizonyossággal, de elképzelhető.

Az amerikai kormányzat szerdán jelentette be, hogy egymilliárd dollárral támogatja a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport oltóanyag-fejlesztési programját. Ezzel 9, 4 milliárd dollárra emelkedett az az összeg, amelyet a Trump-kormányzat vakcinafejlesztési programokba ruházott be eddig. Washington 100 millió adag vakcinára már szerződést kötött a marylandi Novavaxszal, a New York-i székhelyű Pfizerral, a francia Sanofival és a brit AstraZenecával is, de ezeken kívül további gyógyszergyárakkal is tárgyalásokat folytat. Amerikai járványügyi szakemberek szerint előrehaladott szakaszban vannak a kísérletek a massachusettsi Moderna biotechnológiai cégnél is. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója és a Fehér Ház járványügyi tanácsadói testületének egyik tagja még szerdán, a Harvard Egyetem által szervezett konferencián úgy fogalmazott: három hónapon belül 30 ezer ember részvételével megkezdik e vakcina bevizsgálását is.

Közben az Egyesült Államok több vidékén további óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Wisconsinban Tony Evers kormányzó kötelezővé tette a szájmaszk viselését a tagállam egész területén. New York városában pedig szerdán este Bill de Blasio polgármester azt jelentette be, hogy Andrew Cuomo kormányzó utasítására a városban 19 helyen – hidaknál, alagutaknál, a város határainál lévő fontos csomópontokon – állítanak fel ellenőrző pontokat, ahol a városba más tagállamokból érkezőket ellenőrzik. New York állam 30 amerikai tagállamot jelölt meg a járvány gócpontjaként, s aki onnan érkezik, annak vagy érvényes vírustesztet kell felmutatnia, vagy kéthetes karanténba kell vonulnia.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

vg.hu

Keserédes üzenetet kapott a forint: lesz itt még rosszabb, mielőtt jöhet a fellángolás

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött