Létrehozva: 2021.03.02.

Rossz hírt kaptunk: Durván megugrott a napi Covid-halálozások száma

Az oltások folyamatosan zajlanak, de sajnos a Covid-halálozások száma is nőtt.

Folyamatosan zajlik az oltás, de sajnos a Covid-halálozások száma jelentősen megugrott, 130 ember életét követelte a koronavírus keddre virradóra.

Müller Cecília

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Jelenleg 2764 az új fertőzöttek száma, ami kevesebb, mint az elmlt napokban, ám így is magas. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett.

Annak érdekében, hogy minél többen, minél előbb megkapják az első oltást módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vacinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik és úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.

A járvány újra felszálló ágban van, ezért, aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra – hangsúlyozta Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intenzív terápiás szakorvosa az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A budapesti Honvédkórház orvosa elmondta: intézményük sürgősségi osztályára naponta 30-50 covid-beteg érkezik, ami „megdöbbentően magas szám”. A Honvédkórház két budapesti telephelyén kedden délután 238 koronavírusos beteget kezeltek, közülük 33-an voltak lélegeztetőgépen – közölte.

Az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy akik koronavírussal kórházba kerülnek, azoknak nem elsősorban gyógyszerre van szükségük, ők „levegőért küzdenek”. Nagyon súlyos állapotban vannak – tette hozzá.

„A lehető legtisztább lelkiismerettel azt mondom”, hogy aki az oltások ellen érvel, az téved és hibázik – fogalmazott. Aki nem jelentkezik oltásra, vagy „válogatni szeretne érzelmi alapon”, az hibázik, veszélyezteti saját és hozzátartozói életét. Aki pedig fennhangon hirdeti a vakcinákkal kapcsolatos kételyeit, az mások életét veszélyezteti – figyelmeztetett Péter Ádám.

A szakorvos leszögezte: egyértelműen, szakmai biztonsággal kijelenthető, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak és hatásosak. Aki jelentkezik az oltásra, az megkapja a neki megfelelő oltást – tette hozzá.

„Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson” – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg.

Emellett ugyanakkor a járvány „harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk”, rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat – fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott, ezért is döntött az oltási munkacsoport az oltási stratégia március 1-jei módosításáról. A cél, hogy húsvét tájára – a húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve április 11-ikére – lehetőleg minden regisztrált megkapja az első oltást, a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.

Járványügyi szakemberek álláspontja szerint már az első oltás is jelentősen növeli a védettséget, csökkenti a betegség súlyos lefolyásának, vagy a halálnak a kockázatát – közölte.

Azt mondta, a leghatékonyabb az lenne, ha egyszerre mindenkit be lehetne oltani, aki kérte, de erre nincs lehetőség, mert a vakcinaszállítmányok „lassan és csöpögtetve érkezek”, kevés jön a nyugati oltóanyagokból. Megjegyezte, a kormány ezért is tárgyalt az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről.

A beérkezett és beérkező vakcinákkal kell gazdálkodni, a rendelkezésre álló oltóanyagokkal gyorsan és többet kell oltanunk – fogalmazott, hangsúlyozva: a kormány ezután is biztosít minden forrást ahhoz, hogy elegendő vakcina álljon rendelkezésre.

György István hangoztatta, mivel minden vakcina biztonságos, a gyorsan rendelkezésre álló oltóanyag az, amely életet menthet.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy „eltolták” a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina második oltását. Előbbinél a 21 nap helyett 35 nap, utóbbinál 4 hét helyett 12 hét különbséggel adják be a második adagot, felgyorsítva az első oltások beadási ütemét.

Szólt arról, hogy már a következő egy hét oltási tervét is e szerint tervezték: a kedden érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználják és a korábban érkezett kínai szállítmány második adagját is a háziorvosok rendelkezésre bocsátják.

György István jelezte, 529 ezer koronavírus elleni védőoltást adnak be a következő, szerdától szerdáig tartó oltási héten, ennyi idő alatt ekkora mennyiségre még nem volt példa Magyarországon.

Ismertetése szerint folytatódik a regisztrált idősek oltása. A háziorvosok a hét közepén újabb 250 ezer adag kínai vakcinát kapnak, amellyel praxisonként átlagosan 45-50 embert tudnak beoltani. Emellett 30 800 Moderna-vakcinát is eljuttatnak a háziorvosokhoz, további 10 ezer Moderna-adag azokba az idősotthonokba kerül, ahova azt koronavírus-fertőzés, vagy más ok miatt nem tudták bevinni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az F1 Kínai Nagydíj szabadedzése élőben

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Ezt gondolják kollégái a Delta digitális műsorvezetőjéről

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

metropol.hu

Péntektől újabb, jelentős árváltozások lesznek a benzinkutakon

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?