Létrehozva: 2021.11.05.

Mennyi plusz pénzt kapnak a nyugdíjasok?

A rendes havi nyugdíjjal együtt kiegészítő emelést és nyugdíjprémiumot is kapnak november közepén az idősek. – A prémium egységesen nyolcvanezer forint lesz, a kiegészítő emelés egy átlagos nyugdíjnál megközelíti a húszezer forintot – mondta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese Tállai András.

Két külön juttatást is kézhez vehetnek novemberben a nyugdíjasok. – Egy hét múlva kezdi meg a nyugdíjprémium és a kiegészítő nyugdíjemelés folyósítását az államkincstár. A pluszjuttatások az adott havi nyugdíjjal együtt érkeznek meg a bankszámlákra november 12-én, a postások ezután csengetnek a jogosultaknál – mondta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár ezután részletesen beszámolt arról, mekkora összeget jelentenek az extra kifizetések. A miniszterhelyettes elsőként a nyugdíjprémium ügyéről beszélt. – E juttatás akkor jöhet szóba, ha a gazdaság teljesítménye meghaladja a 3,5 százalékot. A Pénzügyminisztérium legfrissebb számításai szerint akár 6,8 százalékos gazdasági növekedést is elérhet a magyar gazdaság.
A gazdaság jó teljesítménye miatt döntött úgy a kormány, hogy minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egységesen nyolcvanezer forintot kap

– mondta az államtitkár. Hozzátette: a lépés annyiban rendkívüli, hogy a törvény szerint ennél nagyobb összeget az állam nyugdíjprémium címén nem folyósíthat a jogosultaknak. – S annyiban is különleges a mostani helyzet, hogy a jogszabály alapján több mint négyszázezer embernek kisebb összeg járt volna. A gazdaság teljesítményéből azonban, ha lehet, mindenkinek részesülnie kell, ezért valamennyi nyugdíjas a legmagasabb összeggel számolhat – rögzítette Tállai András.
De mennyi kiegészítő emeléssel számolhatnak az idősek? – tettük fel a kérdést.

– Kiegészítő nyugdíjemelés akkor jár, ha az évközi adatok arra engednek következtetni, hogy az infláció magasabb lesz, mint amennyivel a nyugdíjak az év elején emelkedtek – kezdte válaszát ­Tállai András. Az államtitkár felidézte: az idei költségvetés tervezésekor tavaly az tűnt valószínűnek, hogy 2021-ben háromszázalékos lehet az infláció idehaza. Január­ban ennyivel emelkedtek az ellátások.
A világgazdaság újraindulása azonban nem ment zökkenők nélkül. A hirtelen megugró globális kereslet számos iparágban alapanyaghiányt, ellátási nehézségeket okozott, valamint nőttek az energiaárak is. Ezek a tényezők együttesen oda vezettek, hogy Magyarországon is növekedni kezdtek az árak, az infláció így nagyobb lett a vártnál

– magyarázta a miniszterhelyettes. Hozzátette: a kormány év közben rendkívüli lépésre szánta el magát, és júniussal 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést rendelt el. Az infláció azonban ezt a mértéket is túllépte, így most újabb kiegészítő emelés következik. – Novemberben az adott havi ellátások folyósításával egyidejűleg 1,2 százalékos kiegészítő emelésre is sor kerül. Év közben 3,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a mostani korrekcióval együtt 4,8 százalékos éves növelésről beszélhetünk – részletezte Tállai András. Megjegyezte: a különbözetet januárig visszamenőleg egy összegben kapja kézhez minden jogosult, majd decemberben már az emelt összeget folyósítja a kincstár.
Fontos az is, hogy a kiegészítő emelés az idei év elején kifizetett 13. havi juttatást is érinti. Mivel azt a havi nyugdíj alapján számították ki, így ha a havi összeg emelkedik, a 13. havi ellátásnak is emelkednie kell. Novemberben ezt az összeget is megkapják a nyugdíjasok

– közölte a miniszterhelyettes. Tállai András az érkező összegek nagyságáról külön is beszélt. Megemlítette, hogy a kiegészítő emelés átlagos értéke megközelíti a húszezer forintot. – Ha ehhez hozzáadjuk a nyolcvanezer forintos prémiumot, akkor kijelenthetjük, hogy az átlagos összegű nyugdíjat kapók hozzávetőleg százezer forint pluszhoz jutnak a következő napokban – fogalmazott az államtitkár. Mint közölte,

„A novemberi kiegészítő emeléskor összesen 51 milliárd forintot fizet ki az állam a nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek. Ebben már benne van a 13. havi ellátásra eső többlet kifizetése is. Ehhez társul a nyugdíjprémium körülbelül kétszázmilliárdos summája, vagyis a jogosultak részére 250 milliárd forint pluszpénzt folyósít az állam novemberben.”

Az államtitkár szerint mindebből pontosan látszik, hogy a Fidesz–KDNP-kormány a válság időszakában sem hagyja magára az időseket. – Azt valljuk, hogy különösen ilyen periódusokban kell támogatni a nyugdíjasokat – fogalmazott a miniszterhelyettes, majd azt mondta: pontosan tudható, hogy a baloldal egészen másként gondolkodik. – Gyurcsányék a válságban elvették a 13. havi nyugdíjat, adót növeltek, rezsit emeltek, minden létezhető módon megsarcolták az időseket. Rendkívül cinikus és érzéketlen módon még az ingatlan adót is kivetették rájuk – sorolta Tállai András. Úgy vélekedett:
„Ma ugyanazok akarnak visszajönni a hatalomba, akik egyszer már kiforgatták a nyugdíjasok zsebeit. A baloldal terveiből arra lehet következtetni, hogy ezt most is szívfájdalom nélkül megtennék.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút