Létrehozva: 2020.06.11.

Mi köze lehet a koronavírus oltásnak az abortuszokhoz?

Több katolikus vezető és életvédelmi szakember is felhívta a figyelmet arra a riasztó tényre, hogy a koronavírus elleni küzdelemben már megint a legvédtelenebbek érdekei sérülhetnek. Több olyan vakcina is készülhet, amelynek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használják fel a tudósok.

Egyre több életvédelmi szakember és katolikus vallási vezető emeli fel a szavát az olyan cégekkel szemben, amelyek a koronavírus-vakcina kifejlesztése során szükséges kutatásaikhoz abortált gyermekek sejtjeit használhatják fel – számolt be róla a Newsweek.

A lap arra is kitér, hogy több, évtizedes múltra visszatekintő vakcina készült már el hasonló módon, így például bárányhimlő, övsömör, hepatitis A és rubeola elleni oltások is. Az eljárás során a magzati sejtvonalat használják és tenyésztik újra laboratóriumi körülmények között, mégpedig azért, hogy megfigyelhessék, hogyan viselkednek, fejlődnek a vírusok ezekben az emberi sejtekben. Az ügyben nyilatkozó egyik orvos szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előállított termék csupán „maradékot vagy nagyon-nagyon-nagyon kis nyomokat” tartalmazhat magzati DNS-ből.

A Lifenews.com a hírrel kapcsolatban több kutatást említ: az egyik érintett csoport a Janssen Research & Development USA, ami a Johnson & Johnson leányvállalataként működik, valamint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca együttműködése – ezek egyébként elsőként tehetik elérhetővé a koronavírus-oltást az Egyesült Államokban.

Több olyan kutatóközpont szerepel még a felsorolásban, amelyek használják az abortált magzatokból származó sejteket, ezek egyike már 1972 óta folytatja ezt a gyakorlatot. A szintén érintett Pittsburghi Egyetem kutatóorvosa szerint ezek a sejtvonalak kutatási szempontból sokkal hasznosabbak, mint az állati eredetűek, mert utóbbiak nem mindig hoznak létre ugyanolyan erős, sajátos immunválaszt.

Ezzel azonban nem minden tudós ért egyet. Az életvédő Charlotte Lozier Intézet például 60 olyan lehetséges víruskezelési módszert sorol fel, amelyek mindegyike etikus forrásból származó anyagokat használ – de a koronavírus-oltás fejlesztésével foglalkozó központok listáján is szerepel legalább tíz olyan csoport, amely nem használ abortált magzati sejteket a kutatásaihoz. Arról nem is beszélve, hogy a magzati sejtek kinyerésének léteznek morálisan nem kifogásolható formái: a pluripotens őssejteket, a köldökzsinórból és a placentából, valamint a magzatvízből kinyerhető sejteket is fel lehetne használni ily módon.

Trump egyébként 2018-ban 20 millió dollárt szánt az amerikai költségvetésből az etikailag nem kifogásolható kutatásokra. A járvány idején pedig akadt olyan katolikus érsek Kanadában, aki ebből a célból adakozott egy egyetemi projekt fejlesztésére. Tavasszal az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia is felszólította az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalát, hogy biztosítsák az oltások erkölcsileg nem kifogásolható módszerrel történő előállítását.

Nem csak élelmiszerek és kozmetikai termékek előállításához használnak abortált magzatokból származó sejtvonalakat a fejlesztő cégek. A forgalomban lévő védőoltások közül többet is ezzel a technológiával állítanak elő. Ezt a technológiát használják a hepatitis A és a bárányhimlő elleni – Európában kapható – oltásoknál is.

A Vatikán 2005-ben, XVI. Benedek pápa idején tudományos és etikai alapon készített állásfoglalást adott ki a témában. A dokumentum egy amerikai katolikus közösség vezetőjének levelére született válasz, aki azt kérdezte, hogy a pápa szerint megtagadható-e a kötelező gyermekoltás, amennyiben az oltóanyag előállítása abortumokhoz köthető.

A vatikáni állásfoglalás egyenesen a gonosszal való együttműködésként értékeli azt az eljárást, amelynek során vakcinákat abortált magzatokból származó sejtvonalak segítségével állítanak elő. Mi több, a katolikus magyarázat szerint azok is részesei az abortusz erkölcsi bűnének, akik forgalmazzák vagy használják az ilyen védőoltásokat (vagyis maguk a szülők is). Ezek használatától csak abban az esetben lehet eltérni – hangsúlyozzák –, ha a lakosság egésze jelentős egészségügyi veszélynek van kitéve, amennyiben a kötelező oltás elmarad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút