Létrehozva: 2019.10.20.

Miért fordít hátat az EU a Balkánnak?

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést, és amennyiben késleltetik az integrációt, más hatalmi centrumok szereznek befolyást a térségben – írta Trócsányi László, európai parlamenti képviselő vasárnap a MagyarNemzet.hu-n.

Az Európai Unió tagállamainak ugyanis nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

Albánia és Észak-Macedónia vezetői politikai hovatartozástól függetlenül egyértelműen az uniós csatlakozás mellett foglalnak állást, így a csatlakozási tárgyalások megkezdése vagy annak elutasítása felveti az EU hitelességét – mutatott rá a politikus.

Mint írta, az EU olyan értékközösség, amelynek kisugárzóereje van a világban és az unió felelőssége elsődlegesen a szomszédos országok irányába áll fenn. Az EU nem tud hiteles lenni, ha szomszédainak napi küzdelmeket kell vívniuk a szegénységgel, az egyenlőtlenséggel, a szervezett bűnözéssel vagy a migrációs nyomással – fűzte hozzá, megjegyezve: ahhoz, hogy az unió erős és vonzó legyen, az kell, hogy szomszédai is stabilak, biztonságosak legyenek.

A magyar kormány régóta elkötelezett a bővítés mellett.

Lendületet kell adni az európai uniós bővítési politikának, el kell indítani Albániát és Észak-Macedóniát az integrációs tárgyalások útján

– jelentette ki még korábban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, miután megbeszélést folytatott az albán parlament külügyi bizottságának elnökével az Országházban.

Németh Zsolt elmondta: Albánia tagja a NATO-nak, de nehézkesen halad előre az uniós integrációban, mert komoly nehézségek vannak az Európai Unió bővítési politikájával.

Az elmúlt években az EU befelé fordulóvá vált, magára hagyta a nyugat-balkáni országokat, és ez nem segít ezeknek az államoknak megteremteni, megerősíteni a belső stabilitásukat sem – fejtette ki a külügyi bizottság fideszes elnöke.

Hangsúlyozta: Magyarország azon az állásponton van, hogy a következő Európai Bizottságnak és az új Európai Parlamentnek és európai intézményeknek prioritást kell adnia a bővítési politikának.

A külügyi bizottság elnöke szerint fontos, hogy az Európai Tanács minél előbb elindítsa Észak-Macedóniát és Albániát az integrációs tárgyalások útján.

Jelezte: ebben a kérdésben teljes az egyetértés a visegrádi országok között.

Mint arról korábban beszámoltunk Emmanuel Macron francia elnök vétója miatt semmiféle egyezségre nem jutottak az EU vezetői a nyugat-balkáni bővítés sorsáról, avagy Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásának megkezdéséről: hiába van mellette Donald Tusk, az Európai Bizottság és Angela Merkel német kancellár, a franciák nem tágítanak, ennek eredményeképpen az EU-csúcs résztvevői semmit nem írtak alá az ügyben.

„Az EU vezetői fogalmazzanak világosan: ha nincs konszenzus a Nyugat-Balkán európai jövőjéről, ha a 2003-as thessaloniki ígéret nem áll, tudassák velünk” – írta Nikola Dimitrov, aki egyúttal háláját fejezte ki minden olyan vezetőnek, aki küzdött az észak-macedón tagságért, kiemelve a tényt, hogy az egész ország nevét megváltoztatták egyébként, hogy megfeleljenek az EU kritériumainak.

Bujar Osmani, az ország európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese azt emelte ki, hogy az EU döntése nem csak Észak-Macedóniában, de az összes nyugat-balkáni országban aláássa az EU hitelességét. Hozzátette: ez persze nem akadályozza meg, hogy a továbbiakban is folytassák az integrációhoz szükséges teendőket, mivel

„bármi is legyen, Észak-Macedónia Európa része”.

Mindeközben az EU-csúcson a területért egyelőre még felelős biztos, Johannes Hahn is kifejezte: nagyon csalódott a döntés miatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút