POLITIK

Migrációs válságkezelési gyakorlat magyar területen

A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezik meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren rendezett együttműködési gyakorlaton Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Lengyelország rendvédelmi és honvédelmi szervei vesznek részt, de mellettük Bosznia-Hercegovina, Görögország, Észak-Macedónia, Montenegró, Románia és Szerbia delegált megfigyelőket.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a NATO által déli fenyegetettségként megfogalmazott kihívások magukba foglalják az illegális migráció kezelését is, amely továbbra is az Európát fenyegető egyik legnagyobb kockázat.

Ezt bizonyítja a gyakorlaton részt vevő országok nagy száma is.

a problémákat, amelyek miatt az emberek elhagyják szülőföldjüket, ott kell kezelni és orvosolni, ahol keletkeznek.

A magyar katonák is évente mintegy kétezren vesznek részt békefenntartó missziókban, hogy békét és biztonságot nyújtsanak az embereknek, hogy ne kelljen hazájukat elhagyni, hogy egy élhetőbb világban, szeretteik körében maradhassanak.

Feladatunk, hogy az elődeink által megteremtett értékeinket, szokásainkat, hagyományainkat és kultúránkat megőrizzük

– mondta Benkő Tibor.

A hét ország közösen alkotja a néhány éve létrehozott Közép-Európai Védelmi Együttműködést (CEDC).

„A visegrádi harci egység kész lesz a beavatkozásra mindenütt, ahol veszélyeztetve lenne az Európai Unió biztonsága” – szögezte le Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió (CT24) idézte.

A hét ország védelmi tárcavezetői megvitatták az illegális migrációval kapcsolatos nemzetközi biztonsági helyzetet, különösen ami az úgynevezett nyugat-balkáni utat illeti, és támogatásukról biztosították a régió országainak igyekezetét, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

Lubomír Metnar szerint a nyugat-balkáni régió egyike azoknak a térségeknek, ahol el tudja képzelni a közös visegrádi harci csoport bevetését szükség esetén.

A visegrádi négyek (V4) egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor eredményesnek, hasznosnak nevezte a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), illetve a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) találkozóján tartott megbeszélést.

A miniszter köszönetet mondott a visegrádi négyek (V4) szlovák elnökségének, személyesen pedig Peter Gajdos védelmi miniszternek az utóbbi egy év aktív és kiváló munkájáért. Mint mondta, ez az utóbbi év bizonyította, hogy a V4 egyre sikeresebb és növekvő láthatósággal bíró regionális szövetség.

Kijelentette, hogy Magyarország számára a visegrádi csoport keretében megvalósuló regionális együttműködés kiemelt jelentőséggel bír, s emellett ugyancsak fontos regionális együttműködési platformnak nevezte a közép-európai védelmi együttműködést.

Benkő Tibor szerint a megbeszéléseken a felek egyetértettek, hogy az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják. Felhívta a figyelmet: egyetértés volt abban is, hogy a NATO-nak nemcsak a keleti, de a déli irányból érkező kihívásokra is megfelelő figyelmet kell fordítania.

A tárcavezető beszélt a V4-ek műveleti együttműködése terén elért sikerekről is. Ennek kapcsán említette, hogy az idén július 1-jétől újabb féléves készenléti szolgálatot lát el a visegrádi négyek harccsoportja.

A közép-európai védelmi együttműködésről szólva pedig hangsúlyozta, Magyarország meghatározó partner kíván lenni. Mint mondta, ennek kézzelfogható bizonyítéka a Magyarország által idén októberben megrendezett COOPSEC19 (Cooperative Security 19) migrációs válságkezelési gyakorlat, amelyen 15 ország lesz jelen megfigyelőkkel, illetve résztvevőkkel.

A közép-európai védelmi együttműködés terén tett kezdeményezések között központi helyen említette az állandó strukturált együttműködést, az úgynevezett PESCO-t, amelynek sikeres végrehajtása mellett Magyarország teljes mértékben elkötelezett. Rámutatott, hogy a PESCO keretében vállalt kötelezettségek végrehajtásával a tagállamok elmélyítik együttműködésüket a védelmi képességek fejlesztése terén.

Benkő Tibor fontosnak tartotta kiemelni: Magyarország hosszú távú képességfelajánlása a közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokság felállítása. Ez – mint mondta – amellett, hogy a NATO katonai vezetési rendszerében egy, a régióban meglévő űrt fog betölteni, a regionális képességfejlesztés, illetve együttműködés platformja lesz.

A honvédelmi tárcavezető szólt arról is, hogy a megbeszélésen fontos kérdésként merült fel a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága, ami stratégiai jelentőségű mind Magyarország, mind Közép-Európa számára, s ezért kiemelt feladatként lesz kezelve a jövőben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?