POLITIK

Migráns bandaháború Bordeaux közelében

Egy ember meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor különböző etnikumhoz tartozó bandák csaptak össze. Több településen is voltak konfliktusok, egy tinédzsert is megkéseltek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Bordeaux melletti Cenon nevű településen verekedés tört ki egy albán és egy koszovói banda között. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi miatt kezdődött a verekedés, de kisvártatva előkerültek kések is, egy 52 éves férfit szív tájékon szúrtak, ő azonnal életét vesztette, egy 30 év körüli fiatalember pedig szintén súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mellkasán és a karján találták el. Az elhunyt férfi fia is megsérült, de őt nem kellett kórházba szállítani. Szemtanúk elmondása alapján elképzelhető, hogy a vita valamilyen üzleti nézeteltérés miatt alakult ki. A bordeaux-i rendőrség bűnügyi vizsgálati részlege indított nyomozást az ügyben, a késelőket még keresik.

Nem ez volt az egyetlen késelés Franciaországban az utóbbi időben, Amiens-ben egy tinédzsert sebesítettek meg egy késsel, itt szintén különböző nemzetiségű bandák csaptak össze. Három 23 és 29 év közötti iraki és három afrikai származású kiskorú között tört ki a verekedés, mely során az egyik iraki férfi fejére mértek egy jókora ütést egy üveg palackkal, az egyik tinédzsert pedig mellkasok szúrták. A hat személy közül a két sérültet kórházba szállították, a többieket pedig őrizetbe vették – közölte a France3 televíziós csatorna.

A bandaháború gyakran a kábítószer kereskedelemmel összefüggésben robbannak ki, rivális bandák leszámolásáról van szó. A helyzet néhány településen már-már tarthatatlan, a második legnagyobb francia várost, Marseille-t például észak-afrikai származású kereskedők uralják.

A helyzet azonban nem csak Marseille-ben reménytelen. Egy közeli településen, az 5 000 lakosú Castellan-ban például napi 80-100 000 eurós forgalmat bonyolítanak a drogkereskedők. Ám a közelmúltbeli razziákat és rendőrségi akciókat követően átrendeződött a drogpiac. Az eddig egyeduralkodó korzikai kábítószer kereskedőket felváltották ugyanis az Észak-Afrikából származó magreb bandák, akik újult erővel vetették bele magukat ebbe a jövedelmező üzletbe. A térségben továbbra is jelen vannak a korzikaiak is, de ők most már inkább játékgépekben utaznak.

Míg a bandák egyre drágább és korszerűbb eszközökkel vannak felszerelve, addig az őket üldöző hatóságok megmaradtak a régi, elavult módszereknél, ami egyértelműen a bűnözők malmára hajtotta a vizet.

Nyugat-Európa nagyobb városaira jellemző, hogy a kábítószer-csempészet és a kábítószer terítése a migráns, illetve a migráns hátterű bűnözői körök kezében van. Ugyanez a helyzet Párizsban, Berlinben vagy Hamburgban is, ahol a főleg nigériai migránsbandák irányítják a prostitúciót, a gyerekcsempészetet és a drogpiacot.

Belgium lett a kiskorú nigériai migránsok egyik célállomása, elemzők szerint pedig sok területen a szintén nigériai migránsmaffia az olasz maffiát is kiszorítja az alvilágból.

Az osztrák fővárosban, Bécsben például a drogkereskedelemből élők 80 százaléka nigériai migráns.

címkék:
És ezeket olvastad már?