Létrehozva: 2020.02.16.

Migráns drogbandák kezében több francia nagyváros

A francia RTL televízió vendége volt Christophe Castaner francia belügyminiszter, aki az új Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) megalapításáról beszélt.

Elmondta, hogy a kábítószer több mint 3 milliárd eurós üzlet Franciaországban és vannak olyan városrészek, amelyek egy az egyben a drogkereskedők irányítása alatt állnak. A helyzet javulását az új Kábítószer-ellenes Hivataltól várják.

A drog jelenleg hatalmas, 3,2 milliárd eurós üzlet Franciaországban. Egyes városokban rendkívül súlyos a helyzet, vannak olyan városrészek, amelyeket egy az egyben a drogbandák irányítanak.

Christophe Castaner szerint világméretű nemzetközi problémának számít a kábítószer-kereskedelem, mely évente 168 000 emberi életet követel. A drogkereskedelem elleni harc érdekében létrehoztak egy új Kábítószer-ellenes Hivatalt, mely február 11-én kezdte meg a működést és a tervek szerint az eddigieknél hatékonyabban veszi fel a harcot a drogbandák elleni küzdelemben.

Az új akcióterv 55 intézkedést tartalmaz, a kommunikációtól kezdve a hírszerzésen át egészen a cselekvésig. Az új rendszer országos szinten működik majd és teljes átláthatóságot biztosít a rendfenntartók és a hírszerzők számára egyaránt, sőt, az ügyészséget is bevonják a közös munkába.

Szükség is lesz a kábítószer-kereskedők elleni hatékonyabb fellépésre, ugyanis a helyzet néhány településen már-már tarthatatlan, a második legnagyobb francia várost, Marseille-t például észak-afrikai származású kereskedők uralják.

A leginkább érintett kerületekben (a 13., 14., 15. és 16. kerületekben) mára már annyira eldurvult a helyzet, hogy olyan eset is előfordult, hogy az ott lakók a lépcsőn nem tudtak felmenni a lakásukba, mert a drogárusok elállták az utat.

A nagyvárosban jelenleg nincs olyan kerület, ahol ne okozna problémát a kábítószer-kereskedelem, ám mindaddig, amíg kereslet van rá, nem sok esély van a terjesztő hálózatok felszámolására. Egy, a Le Figaro francia lapnak nyilatkozó helyi rendőr szerint a fő probléma, hogy az igazságszolgáltatás tehetetlen, mert az utcán elfogott drogterjesztők általában kiskorúak, így hiába kapják el őket a rendőrök, el kell őket engedni.

A helyzet azonban nem csak Marseille-ben reménytelen. Egy közeli településen, az 5 000 lakosú Castellan-ban például napi 80-100 000 eurós forgalmat bonyolítanak a drogkereskedők. Ám a közelmúltbeli razziákat és rendőrségi akciókat követően átrendeződött a drogpiac. Az eddig egyeduralkodó korzikai kábítószer kereskedőket felváltották ugyanis az Észak-Afrikából származó magreb bandák, akik újult erővel vetették bele magukat ebbe a jövedelmező üzletbe. A térségben továbbra is jelen vannak a korzikaiak is, de ők most már inkább játékgépekben utaznak.

A terv keretében a többi közt közzétettek egy olyan telefonszámot, amelyet azok hívhatnak, akik drogárust látnak az utcán. Egy környékbeli bandatag azonban úgy nyilatkozott, hogy ez az ötlet már eleve működésképtelen volt. A helyi fiatalok szerint ugyanis a rendőrség értesítése felér egy halálos ítélettel.

A belügyminiszter elmondása alapján szükség volt a frissítésre, ugyanis 66 éve ugyanazokkal a módszerekkel próbáltak küzdeni a kábítószer kereskedők ellen, egyre kevesebb sikerrel. Míg a bandák egyre drágább és korszerűbb eszközökkel vannak felszerelve, addig az őket üldöző hatóságok megmaradtak a régi, elavult módszereknél, ami egyértelműen a bűnözők malmára hajtotta a vizet.

Az új akcióterv 55 intézkedést tartalmaz, a kommunikációtól kezdve a hírszerzésen át egészen a cselekvésig. Az új rendszer országos szinten működik majd és teljes átláthatóságot biztosít a rendfenntartók és a hírszerzők számára egyaránt, sőt, az ügyészséget is bevonják a közös munkába.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korlátozást vezet be az OTP májustól, ez az oka

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül