Létrehozva: 2020.03.18.

Migránsügyben próbálják sarokba szorítani Görögországot

Miután a görögök a megindult migránsáradat egyenes következményeként felfüggesztették a menedékkérelmek befogadását, nyomban megkezdődött a brüsszeli okoskodás.

Ylva Johansson az Európai Bizottság belügyi biztosa kijelentette, hogy a menekültjogot a nemzetközi jog biztosítja és része az uniós szerződéseknek, ezért a görög kormánynak engednie kell, hogy a migránsok menekült státuszért folyamodjanak.

A görög határkérdés kapcsán kijelentette: „Az unióban lévő egyéneknek jogukban áll menedéket kérni. Ez az egyezmény, ez a nemzetközi jog. Ezt nem írhatjuk felül”.

Amikor Törökország megnyitotta határait a migránsok előtt Kyriákos Mitsotákis görög miniszterelnök élt az Európai Unió működéséről szóló szerződés vészhelyzeti klauzulájával, ami lehetővé teszi, hogy felfüggessze a menekültjogot és a határőrség így visszaküldhesse az illegális bevándorlókat.

Ez a lépés, bár nem meglepő, mégis rendkívüli, hiszen a Schengen-zónát érintő kérdésekben az unió egyik tagállama sem dönthet önállóan. Johansson elmondta, hogy megbeszélik majd, hogy mi történik az országban és hogy pontosan mit is csináltak a görögök, ami indokolttá tette a menekültjog felfüggesztését, „de engedniük kell, hogy az emberek menekültstátuszért jelentkezzenek”.

A görög-török határon viszont egyre határozottabban lépnek fel a görög hatóságok az unióba érkező egyre erőszakosabbá váló migránsokkal szemben.

Az egyik legújabb intézkedés, hogy hatalmas ventilátorokat állítottak fel a határ mentén, hogy visszafújják a migránsokra a könnygázt, amit a határőrökre eregetnek.

A migránsok ráadásul Molotov-koktélokat dobálnak át a kerítésen és arról is tettek közzé videókat, hogy a tűzoltóság hogyan próbálja megfékezni az általuk gyújtott határ menti tüzeket.

Ahogy a bevándorlók támadásai is egyre agresszívabbá válnak, a Frontex további 100 határőrt küld a görögök segítségére. Fabrice Leggeri, az ügynökség igazgatója továbbá azt is kijelentette, hogy a görög határ védelme egyenlő az európai szabadság területének védelmével és ez „a tagállamok és a Frontex közös felelőssége”.

2000 euró annak, aki hazamegy Az Európai Unió fejenként 2000 euróval (nagyjából 630 ezer forinttal) fogja ösztönözni a görög szigetek menekülttáboraiban tartózkodó bevándorlók önkéntes hazatérését származási országaikba – közölte Ylva Johansson uniós belügyi biztos még a múlt héten Athénban. Johansson elmondta, hogy az egy hónapig érvényes felajánlás azoknak elérhető, akik még január elseje előtt érkeztek Görögországba. „Abban állapodtunk meg Görögországgal, hogy különleges, ideiglenes támogatást nyújtunk az önkéntes visszatérésekhez. A görög illetékesek szerint mintegy ötezer ember élhet ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott. A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban – mondta, hozzátéve, hogy ezen önkéntes visszatéréseket a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja.

Több ezer migráns ragadt a Törökország és Görögország közötti senki földjén, robbanásveszélyes a helyzet – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehet látni, közülük többen rángatják a kerítést, mások viszont különböző tárgyakkal dobálják a görög határőröket, akik könnygáz és füstbombák bevetésével válaszolnak.

Görög tisztségviselők közlése szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai képek a teherhajó által letarolt és összedőlt hídról

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút