Magyarország kormánya 5 millió adag, 2,5 millió ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcinát kötött le, ezt a mennyiséget az elkövetkező 4 hónapban fogják hazánkba szállítani. Az első kínai vakcinaszállítmány február 16-án, kedden már meg is érkezett, ez 550 ezer adag, amely 275 ezer ember oltását teszi majd lehetővé. Valamennyi megrendelt vakcina közül eddig a Sinopharm-oltóanyag érkezett meg a legnagyobb arányban, 11 százalékban.
Forrás: koronavirus.gov.hu

Hogy áll a Sinopharm vakcinájának a magyarországi engedélyeztetése?

Az Operatív Törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a Sinopharm vakcináját és annak összes dokumentációját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya megvizsgálta, ezeket rendben találta, és a vizsgálat eredményről még aznap értesítette Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI). Müller Cecília kiemelte: amennyiben az OGYÉI is jóváhagyja a Sinopharm vakcináját, akkor elkezdődhet az oltás a kínai készítménnyel is. Ez két okból is fontos: egyrészt nem áll rendelkezésre elég nyugati és orosz vakcina, másrészt versenyt futunk az idővel, hiszen már Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Az országos tisztifőorvos a Sinopharm vakcinájával kapcsolatosan közölte, hogy 2-8 Celsius-fokon tárolható, és egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelése miatt könnyen alkalmazható. A gyártó 79 százalékos hatékonyságot jelölt meg a készítménynél, és a várandós nők kivételével 18 év felett mindenki oltható lesz, ide értve a krónikus betegeket is, amennyiben az adott betegségük megfelelően kezelt. Megjegyzés: a világ egyik leggazdagabb országában, az Egyesült Arab Emírségekben (UEA) már 86 százalékos hatékonyságot is mértek a helyi szakemberek. Müller Cecília végezetül hozzáfűzte: az oltás a kínai vakcinával kétadagos, 21 nap különbséggel kell a két dózist beadni.

Orbán Viktor a Sinopharm vakcináját választaná

Január 29-én a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy ő a kínai vakcinával fogja beoltatni magát. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban elmondta, Magyarországon van a legtöbb vakcina az EU-ban. Hozzátette, 391 821 ember van Magyarországon, akit már legalább egyszer beoltottak, hamarosan 441 ezer lesz, a következő időszakban hirtelen ugrunk egyet, egy hét alatt beoltunk 650 ezer embert, így márciusra 1,225 millió beoltott lesz. Április elejére már 2,5 millióan lesznek beoltva, így húsvétig minden regisztrált megkapja az oltást, májusig pedig már 3,5 millióval többen lesznek beoltva Magyarországon, mint az EU hasonló méretű országaiban - emelte ki.

Mi a magyar szakemberek véleménye a Sinopharm vakcinájáról?

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, január folyamán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a Sinopharm pekingi székhelyére utaztak, annak érdekében, hogy ellenőrizhessék és megvizsgálhassák a vakcina gyártásának a körülményeit. A pekingi látogatásról Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője január 16-án a következőket mondta: a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között zajlik. A helyszínen semmi olyan problémát nem találtunk, amely a készítmény minőségét negatív irányba befolyásolnák. Lukács Ferenc kiemelte, hogy a gyártási folyamat ellenőrzése mellett a kínai kollégák rendelkezésükre bocsátották a Sinopharm vakcinájának a teljes dokumentációját. Amit akartunk, meg tudtuk nézni – hangsúlyozta a szakember. Az OGYÉI egy előzetes engedélyt a vakcinára január 29-én adott ki. Kínában egyébként december 30-án engedélyezték az oltást a Sinopharm vakcinájával.

Hány országban engedélyezték már a Sinopharm vakcináját?

Eddig összesen a világ 14 országában adtak engedélyt a helyi egészségügyi hatóságok a Sinopharm vakcinájával való oltásra, ezek a következők: Kína, Magyarország, Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Irak, Jordánia, Marokkó, Nepál, Pakisztán, Peru, Szerbia, Seychelles-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek. A közeljövőben Montenegró is engedélyezni tervezi a kínai vakcinát. Szerbiának az északi részén, a Vajdaságban már hetek óta oltják a Sinopharmmal a helyi magyarokat is. Az ottani magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét, Pásztor Istvánt is a kínai vakcinával oltották be. A magyar politikus január 16-án megkapta a második dózist is, január 28-án erről a következőképpen nyilatkozott: kiválóan érzem magam az oltás után, semmi rosszat nem tapasztaltam. Pásztor István hozzáfűzte: a Vajdaságban a magyarok tömegesen igénylik a kínai vakcinát.
Aleksandar Vucic szerb államfő korábban pedig arról beszélt, hogy ő is a Sinopharm vakcinájával tervezi beoltatni magát. Február 19-i hivatalos adatok szerint Szerbiában eddig több mint 1 111 000 adag koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel. A legtöbben a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg déli szomszédunkban. A második helyen az orosz Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a német-amerikai Pfizer-BioNTech oltásából adtak be. Szerbiában egyébként az AstraZeneca oltóanyagát is engedélyezték már, ám ezzel eddig még senkit nem oltottak be. Jelentős részben a kínai vakcinának köszönhetően Szerbia a beoltottság területén a világon a harmadik, Európában pedig az első helyet foglalja el, ez az arány pénteken 26,53 százalék volt. Az Európai Unióban a beoltottságról egészen friss adatot még nem közöltek, de csütörtökön ez az arány csak 5,67 százalékos volt.
Forrás: ourworldindata.org/covid-vaccinations
Ahogy arról korábban a Le Figaro is írt, az EU nagy államai közül elsősorban Franciaország szorgalmazza a Sinopharm engedélyeztetését.

Hogyan működik a Sinopharm vakcinája?

A kínai SINOPHARM GYÓGYSZERGYÁRTÓ KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁJA (BBIBP-CORV) INAKTIVÁLT, AZAZ ELÖLT KORONAVÍRUSON ALAPULÓ, ELSŐ GENERÁCIÓS OLTÓANYAG.
A Sinopharm-vakcinaForrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka
Hasonló elven működik a szintén Kínában forgalmazott Sinovac és a CoronaVac, de a brit AstraZeneca és a Szputnyik V is. Az inaktív vírusrészecskék, azon belül is a víruson lévő fehérjetüskék által készítik fel az emberi szervezetet a kórokozó elleni védekezésre. EZ A TECHNOLÓGIA EGYÁLTALÁN NEM ÚJ, MÁR TÖBB MINT ÖTVEN ÉVE ALKALMAZZÁK A TUDÓSOK, ÉS AZ INFLUENZA, VALAMINT A VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁSOK IS EZEN AZ ELVEN MŰKÖDNEK. Mivel a Sinopharm vakcinája csak elölt vírust tartalmaz, ezért fertőzést sem képes okozni, így biztonságosan beadható olyan betegeknek is, akiknek egyébként nem lehetne a legyengült immunrendszerük miatt gyengített kórokozón alapuló oltásokat adni.