POLITIK

Mindig akad ürügy, most Lengyelország van soron

Világosan ki kell mondani, hogy Lengyelországnak – akárcsak más tagállamoknak is – joga van ahhoz, hogy meghozza a médiapiacára vonatkozó szabályokat – mondta a szerda esti vitában Hidvéghi Balázs Strasbourgban.
címkék:
  • Szerző:

– Mindig találnak ürügyet rá, hogy a sokszínűség és az elfogadás jegyében azokat támadják, akik másképp gondolkoznak, mint önök. Most épp Lengyelország van soron. Ez a vita eredetileg a médiatörvény módosításáról szólt volna, de valójában minden létező témában támadják Lengyelországot. Világosan ki kell mondani, hogy Lengyelországnak – akárcsak más tagállamoknak is – joga van ahhoz, hogy meghozza a médiapiacára vonatkozó szabályokat – mondta a szerda esti vitában Hidvéghi Balázs Strasbourgban.

Az Európai Parlament immár sokadik alkalommal vette górcső alá a lengyel jogállamiság helyzetét.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint nem az Európai Parlament feladata, hogy a kérdésben előre ítélkezzen. – Pláne nem feladata itt senkinek, hogy tagállami hatáskörökbe avatkozzon bele – tette hozzá a politikus.

Lengyelországnak joga van dönteni az igazságügyi rendszeréről. Joga van dönteni a bevándorlásról. Joga van dönteni a gyermekek oktatásáról Lengyelországban. Joga van dönteni családjogi kérdésekről. Önöknek ezekbe a kérdésekbe nincs beleszólásuk

– mondta Hidvéghi Balázs.

Noha a vita javarészt a média helyzetét érintette, Věra Jourová, az uniós bizottság alelnöke újfent bírálta a lengyel igazságügyi reformot is. Emlékeztetett rá, hogy az EB nemrég pénzbírságot helyezett kilátásba, mert Varsó nem teljesítette az Európai Unió Bíróságának júliusi ítéletében foglaltakat a lengyel fegyelmi kamaráról. Bár a lengyelek augusztusban levélben jelezték, hogy korlátozzák a kamara működését, Jourová most arról beszélt:

Brüsszelben nem találták kielégítőnek a lengyelek válaszát.

– Ha a sajtó szabadsága forog kockán, a jogállamiság is veszélybe kerül – mondta a cseh EU-biztos már a vita konkrét tárgyáról, a lengyel médiatörvény módosításáról szólva. Utóbbi értelmében korlátoznák az európai gazdasági térségen kívüli vállalatoknak, hogy többségi tulajdonosok legyenek a Lengyelországban működő médiavállalatokban. Az EU mellett korábban Washington is kritizálta a lépést. A lengyel kormány szerint azzal viszont lényegében nyugati szabályozási mintákat követnek.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselői sokadszorra kifogásolták, hogy az EU kettős mércét alkalmaz az országgal szemben. – Ha a bírák függetlenségéről akarnak beszélni, kérdezzék Németországban azt a CDU-s politikust, aki hirtelen bírónak állt – húzta alá Patryk Jaki Strasbourgban.

Kezdődik a jogállamisági misszió

Hidvéghi Balázs a Magyar Nemzet kérdésére Strasbourgban egyébként megerősítette, hogy a hónap végén valóban megtörténik az állampolgári jogi (LIBE) szakbizottság tagjainak magyarországi „jogállamisági” látogatása. – Sok kétségünk ne legyen afelől, hogy ez mennyire lesz objektív és elfogulatlan – hangoztatta a fideszes EP-képviselő. Elmondása szerint a zömében liberális politikusok szeptember 29-én érkeznek hazánkba.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?