Létrehozva: 2021.03.03.

Nagy kérdés: Milyen járványügyi szigorítások jöhetnek?

Megfontolandó a plázák és iskolák ideiglenes bezárása a különböző vírusmutációk rendkívül gyors terjedése miatt – jelentette ki Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a HírTV Magyarország élőben extra című műsorában.

A szakember szerint egy rövid, kéthetes zárás komoly javulást eredményezne a járványügyi adatokban. A felvetés mögött komoly dilemma húzódik: hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus ellen akkor, amikor már javában tart a vakcináció, de a harmadik hullám minden eddiginél durvább következményekkel fenyeget.

„Most a legfontosabb a kontaktusok és a közösségi találkozások számának csökkentése. Ennek érdekében komoly lépéseket tettünk, hiszen például a rendezvényeket jó ideje nem lehet megtartani. Ugyanakkor úgy látom, hogy a korábban említettek miatt korlátozni lehetne az üzletek nyitvatartását egy rövidebb, kéthetes időszakra úgy, hogy csak a létfontosságú boltok (élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták) maradhassanak nyitva. Véleményem szerint a lépés azért is lenne indokolt, mert a plázákban nagyobb tömegek vannak” - ezekkel a szavakkal vezette fel Galgóczi Ágnes, hogy a járvány harmadik hullámára tekintettel megfontolandó a bevásárlóközpontok, illetve a nem létfontosságú üzletek átmeneti bezárása. A járványügyi szakember a plázák mellett az iskolák korlátozásának lehetőségét is felvetette. Szerinte a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés. „Az is egy megfontolandó lehetőség, hogy az alsó tagozatos osztályok is rövid időre digitális oktatásra álljanak át” – egészítette ki a korábbiakat. Az NNK járványügyi osztályvezetője úgy látja, hogy nem lenne haszontalan a kényszerszünet: szerinte egy rövidebb lezárási időszak komoly eredményeket hozna a járványügyi helyzetben. A felvetés mögött persze komoly dilemma húzódik meg:
  • egyrészről itthon már javában zajlik a vakcináció: eddig közel 700 ezren kapták meg az oltást, s kizárólag a megfelelő átoltottsági szint elérésével lehet legyőzni a vírust;
  • másrészről megérkezett Magyarországra is a harmadik hullám, az új mutánsok miatt a vírus a korábbiakhoz képest jóval gyorsabban terjed, és jól érzékelhetően súlyosabb megbetegedéseket okoz.
Magyarán, már lehet látni a járvány végét, hiszen folyamatosan érkeznek a vakcinák, viszont a járvány minden eddiginél durvább következményekkel fenyeget. Ebben a felemás helyzetben felmerül tehát a kérdés:

hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus ellen?

A kormány azt az elképzelést követi, hogy ha nyitunk, akkor véglegesen kell nyitni bármit is, az összevissza rángatásnak nincs értelme. Magyarország egyébként éppen konzekvens stratégiájának köszönhetően volt sikeres eddig a járványkezelésben: míg több uniós ország is kapkodva, óriási járványügyi káoszt okozva hozta meg a járványügyi intézkedéseket, addig a magyar irányvonal végig világos és követhető volt, hiszen november óta szinte ugyanazok a szabályok vannak érvényben. Ezzel szemben több nyugat-európai ország is azzal szembesült a gyors nyitás után egy-két héttel, hogy még szigorúbb szabályokat kell hozni, mint azt megelőzően. Magyarán, az előzőekből következően az átmeneti hetekben, amíg az ország eljut a biztonságos nyitásig, és az átoltottság elér egy bizonyos szintet, felmerülhet az iskolák, de leginkább a plázák rövid ideig tartó bezárása. A bevásárlóközpontok esetében ez indokoltabb lehet, hiszen ezeken a helyeken nagyon sokan gyűlnek össze, ami értelemszerűen elősegíti az amúgy is gyorsan terjedő vírusmutációk terjedését. Egy tavaly novemberi tanulmány is ezt támasztja alá: a betegségét megelőzően minden ötödik fertőzött járt plázában vagy hipermarketben. Arról nem is beszélve, hogy az eladók közül sokan nem tartják be a járványügyi előírásokat, leginkább a maszk helyes viselését. Megdöbbentő állapotok uralkodnak ezeken a találkozási pontokon. Egy tavaly év végi kuponos akció során, amikor a szokásosnál is többen vásároltak, több nagyobb boltban egyáltalán nem viseltek maszkot a dolgozók. Pedig a megnövekedett forgalomnak éppen arra kellett volna ösztönöznie az itt működő üzletek vezetőit, hogy a szokásosnál is nagyobb elővigyázatossággal tartsák be a járványügyi szabályokat. Egy másik alkalommal olvasónk azt írta, hogy az egyik budapesti plázában húsz olyan helyen járt, ahol szabálytalanságot tapasztalt. Mint ismert, a kormány döntésének értelmében mindenkinek viselnie kell a maszkot a bevásárlóközpontokban is. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy folyamatosan elemzik a járványadatokat, és ha szükséges, akkor szigorúbb intézkedések is jöhetnek.
Egy friss angliai kutatás alátámasztja az országos tiszti főorvos, Müller Cecília tanácsát: Egy angol tanulmány szerint ugyanis minden ötödik fertőzött járt a betegség előtt plázában vagy hipermarketben.
Egy friss angliai kutatás szerint a bevásárlóközpontokban, hipermarketekben kapható el legkönnyebben a koronavírus. Ezt követik a listán a középiskolák, majd a kórházak és az idősotthonok. A Public Health England (PHE) elemzése november 9. és 15. között 128 808 megfertőződött ember kapcsolatait vizsgálta, hogy megtudják, hol a legvalószínűbb, hogy elkaphatjuk a vírust. Arra jutottak, hogy a járvány leginkább a nagy üzletekben, bevásárlóközpontokban terjed, minden 5. fertőzött járt ilyen helyen az előző napokban.

Figyelmeztet a tiszti főorvos

Müller Cecília is arra figyelmeztetett, hogy kerüljük a zsúfoltságot. A tiszti főorvos azt javasolta, célirányosan vásároljunk és tartsuk be a járványügyi előírásokat.

Hétvégén máris nagy volt a sor

A soroksári bevásárlóközpontnál parkolóhelyet is alig lehetett találni a lap tapasztalatai szerint. A sort hátráltatta, hogy sokan ugyan interneten vásároltak, de bolti átvétellel, így ők is a kasszánál vártak a neten rendelt csomagjaikra. A hiteles pultnál szintén kígyózott a sor.  

A kereskedő érdeke is a vevő védelme

A magyarországi plázák és hipermarketek az előírásokon túl is kiemelt figyelmet fordítanak a járvány terjedésének megelőzésére – mondta a Ripostnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Majd hozzátette, hogy a fő a járvány elleni védekezés, a kereskedőknek is az az érdeke, hogy a vevők a lehető legnagyobb biztonságban vásárolhassanak. Bár előfordult, hogy a hatóságnak be kellett zárnia üzleteket a szabályok megsértése miatt, összességében az a tapasztalat, hogy mind a kereskedők, mind a vásárlók felelősen viselkednek - jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha beépíti étrendjébe ezeket a gabonaféléket, nemcsak egészségesebb, karcsúbb is lesz

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

metropol.hu

Micsoda dekoltázs: Salma Hayek mesés esküvői fotóit látnod kell!

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert