Létrehozva: 2021.08.30.

Nagy visszhangot váltott ki Olaszországban Orbán Viktor látogatása

Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozójától hangos az olasz sajtó. Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnöke Facebook-oldalán tudatta a hírt, miszerint személyesen találkozott a magyar miniszterelnökkel római útján.

Orbán Viktor a világ katolikus törvényhozóinak éves konferenciájára érkezett az olasz fővárosba, ez alkalommal az olasz parlament ellenzéki pártjának vezetőjénél is látogatást tett. A Fidesz és az FdI között tökéletes az összhang nemcsak a család, a gazdaság és bevándorláspolitika területén, hanem az Afganisztánban kialakult krízishelyzet kezeléséről is azonos nézetet vall a két párt vezetője – derült ki a találkozó alkalmával.

Ma abban az örömben volt részem, hogy köszönthettem és személyesen találkozhattam Orbán Viktorral Rómában. A napokban zajló nemzetközi eseményekről egyeztettünk, Afganisztán helyzetéről, valamint arról, hogy a menekültek befogadását elsősorban a nemzetközi közösség közreműködésével, a szomszédos országok bevonásával kell megoldani anélkül, hogy teljes mértékben Európa viselje a terhet. Ezentúl szó esett a világjárványt követő gazdasági újraindításról. Közös erőfeszítéssel azon munkálkodunk, hogy egy egyre erősebb és döntő jelentőségű európai jobboldalt építsünk

– írta Giorgia Meloni Facebook-oldalán, melyet több ezer elismerő komment követett.

Az Olasz Testvérek és a magyar miniszterelnök újra megerősítette szoros együttműködési szándékát az európai jobboldal építésére

– számolt be a két vezető találkozásáról a La Repubblica olasz napilap. Kiemelték, hogy Meloni gratulált Orbánnak az egyedülálló gazdasági növekedésért, melyet az ország az elmúlt harminc évben elért. Mint írták, a két politikus közötti találkozó egyben kitűnő alkalmat nyújtott a Fidesz, az Olasz Testvérek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek közötti együttműködés elmélyítésére. Értékelésük szerint a közös célkitűzés az európai jobboldal megerősítése a nemzeti függetlenség, a természetes család védelme a keresztény önazonosság tükrében. A Repubblica cikke kitért arra is, hogy a két vezető az afgán krízis kapcsán leszögezte annak fontosságát is, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a terrorista beszivárgás lehetséges veszélyeire is. A napilap beszámolt arról is, hogy a politikusok abban is egyetértettek, hogy a járvány utáni gazdasági újrakezdésre fordított pénzalapok ne segélyezéseket, hanem elsősorban a vállalkozások finanszírozását célozzák.

A La Stampa napilap is behatóan foglalkozott a két párt találkozójával, hivatkozva az Olasz Testvérek által közzétett sajtóközleményre. Ez alapján szívélyes légkörben találkozott a két párt vezetője, akiket Novák Katalin család és ifjúságért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Carlo Fidanza, az Olasz Fivérek európai parlamenti delegációvezetője kísért el.

Az egyértelmű elképzelésekkel bíró két vezető között széles körű tárgyalásokra került sor

– kommentálta az eseményeket Carlo Fidanza az Il Secolo d’Italia hasábjain.

– Az Európai Bizottság felhívást intézett a tagországokhoz a biztos folyosókon keresztül érkező menekültek befogadására, de Orbán és Meloni tudatják ellenvetésüket – vezette be a cikkét az Europa Today portál. – Az EU harmincezer afgán menekült megsegítését kéri, akik a tálib harag miatt kénytelenek elhagyni hazájukat, de Giorgia Meloni részéről kategorikus elutasítás érkezik – kommentálta a FdI sajtóközleményét a lap. Felidézték, a tagországoknak szeptember 15-ig bezáróan kell nyilatkozniuk arról, hogy hány személy befogadását vállalják, Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos pedig legalább harmincezres célszámot határozott meg. A két kiemelkedő jobboldali vezető találkozójáról közzétett sajtóközlemény tartalmát a biztos felhívására tett válaszként is értékeli a lap.

Olaszország Testvérei (FDI)

Az olasz párt az egykori Olasz Szociális Mozgalom és a Nemzeti Szövetség ideológiai örökösének vallja magát. 2012-ben a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe pártból távozó néhány képviselő indította el. 2012 decemberében a nemzeti jobbközép irányzatához közel álló Giorgia Meloni és Guido Crosetto koalícióra lépve hozta létre az Olaszország Fivérei – Nemzeti Jobbközép nevű pártot. A párt fő ideológiai irányzatai a nacionalizmus és a konzervativizmus, sőt jellemző rájuk az euroszkepticizmus, ami olyan politikai nézőpont, miszerint kritikusan kell megítélni az Európai Unió intézményeit és centralizációját. Hasonló szkepticizmus jelenik meg a Liga pártvezetésében is. A párt jelenlegi elnöke Giorgia Meloni olasz politikus. 2008 és 2011 között a negyedik Berlusconi-kormány alatt ifjúsági miniszter volt. 2014 óta tölti be az Olaszország Testvérei párt elnöki posztját, illetve 2020 szeptembere óta a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjának elnöke is, amely formációhoz az olasz jobboldali párt 2018-ban csatlakozott az Európai Parlamentben.

Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy Európának bátor népekre van szüksége, melyek emlékeztetnek, hogy Európa nem Maastricht, nem a stabilitási paktum, nem a mindent elnyomó bürokrácia, hanem védelmezendő civilizáció, mivel egyedül erre lehet jövőt építeni

– nyilatkozta egy korábbi interjúban a pártelnök. Az Olaszország Testvérei párt tagjai nagy figyelemmel követték az Orbán-kormány és az Európai Néppárt régóta tartó konfliktusát, majd a magyar párt távozását. Speciális olasz politikai helyzetet jelent Matteo Salvini és Giorgia Meloni versengése az olasz jobbközép koalíción belül: a Liga csatlakozott Mario Draghi kormányához és 23 százalékos támogatottsága van, az Olaszország Testvérei egyedüli pártként ellenzékben maradt, és támogatása 17 százalékra ugrott. A két pártnak még nem sikerült megegyezni az ősszel esedékes helyhatósági választások jelöltjeiről sem, közöttük a jobboldal következő római főpolgármester-jelöltjéről sem.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat