POLITIK

Nem hagyjuk magunkat, Jourovának mennie kell!

Olyan súlyú sértést, mint amilyennel a cseh uniós tisztviselő illette Magyarországot, nem lehet szó nélkül hagyni.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Vera Jourová európai bizottsági alelnök kijelentései alkalmatlanná teszik őt arra, hogy EU-biztosként tevékenykedjen – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, az Európai Bizottság alelnöke legutolsó interjújában „beteg demokráciának” nevezte Magyarországot, és mint kiderült, gyakorlatilag alkalmatlannak tartja magyarokat a felelősségteljes döntéshozásra.

Hozzátette: Vera Jourová pozíciójából adódóan szokatlan, hogy politikai értelemben kritikus megjegezéseket tegyen egy kormánnyal szemben. Hangsúlyozta: a bizottsági alelnöknek, csakúgy, mint a bizottság egészének pártatlanul kellene őrködnie a fölött, hogy mindenki a jogszabályok szerint tevékenykedjen.

Az interjúban elhangzott durva kijelentések miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel közölt levelében lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya minden kapcsolatot megszakít az alelnökkel – fűzte hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, ami történt, egy magát elfogulatlannak tartó bizottság részéről teljes mértékben elfogadhatatlan. Az uniós intézmények jövőjét csak az tudja biztosítani, hogy ha a Magyarországgal és a közép-európai országokkal szemben tanúsított politikai boszorkányüldözéseket egyszer s mindenkorra befejezik – hangsúlyozta az államtitkár.

Keményen bírálta Vera Jourovát, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét tegnap Varga Judit igazságügyi miniszter egy Facebook-posztban, valamint egy online közvetített salzburgi konferencián is. A cseh biztos a múlt héten a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, Orbán Viktor beteg demokráciát épít Magyarországon.
Varga szerint Jourová ezzel megsértette Magyarországot és minden magyar embert, a nyilatkozata ráadásul szembemegy az európai értékekkel és a lojális együttműködés követelményeivel. „A miniszterelnökkel hétfőn reggel megtartott megbeszélés után azt javasoltuk, hogy Jourová mondjon le tisztségéről” – közölte Varga. A tárcavezető egyúttal elutasította azokat a nemzetközi sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint a kormány a demokrácia csorbítására használta fel a járványhelyzetet.

A miniszter egyébként tegnap a Facebookon elindította „jogállamisági percek” című videósorozatát. Az első bejegyzésben a magyar igaz­ságszolgáltatás brüsszeli megítélésével kapcsolatos kettős mércéről számolt be. Példaként említette többek között, hogy szemben több más tagállammal, a magyar bírók nem lehetnek politikai pártok tagjai. Rámutatott, számos tagállamban nincsenek országos bírói tanácsok és ahol vannak, azok közül több esetben a tagok nagyobb hányadát a parlament választja, vagy a kormány jelöli, sőt, sok más tagállamban maga az igazságügyi miniszter látja el a bíróságok központi igazgatását.

Tegnap egyébként kiszivárgott a Reutershez egy jogállamisági javaslat a német uniós soros elnökségtől. A dokumentum szerint a jogállamiság megsértése esetén felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetését, erről a tagállami vezetők szavaznak minősített többséggel. Az Európai Parlament követeléseihez képest a különbség kicsi, de fontos: az EP fordított minősített többséget akart volna, amivel például hazánknak és Lengyelországnak nem lett volna esélye blokkolni a szankciókat, így viszont szövetségépítéssel igen.

Vera Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, az uniós biztosnak a demokrácia magyarországi helyzetéről tett kijelentéseire reagálva kedden.

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen, hogy objektív és pártatlan működés hiányában feleadatát betöltse. Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot – emelte ki Deutsch Tamás.

„Vera Jourová a Der Spiegel német hírmagazinnak adott nyilatkozatában ez idáig senki által át nem lépett vörös vonalat lépett át” – fogalmazott.

A legdurvább, piszkálódó, mást besározó és lejárató pártpolitikusi stílus az, ahogyan az uniós biztos fogalmazott. Kizárt és képtelen, hogy Jourová pártatlanul és elfogulatlanul tudja a jogállamiság helyzetével összefüggő kérdéseket vizsgálni bármely tagállam esetében – húzta alá.

Amennyiben az uniós biztos magatartása az Európai Unió működését meghatározó alapszerződéssel ellentétes, és ez a magatartás tükrözi az Európai Bizottság álláspontját, akkor a baj sokkal súlyosabb. Magyarország azonban abból indul ki, hogy a túlzó, elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan álláspont Vera Jourová álláspontja, amely alkalmatlanná teszi biztosi és bizottsági alelnöki tisztségének betöltésére – emelte ki.

A képviselő tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja arról határozott, hogy hivatalos parlamenti beadvány formájában sürgőségi kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság elnökéhez. Abban arra szólítják fel Ursula von der Leyent, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb elmozdítsák bizottsági alelnöki tisztségéből, biztosi pozíciójából Vera Jourovát.

Jourová nyilatkozata nem maradhat következmények nélkül. Ha így maradna, az „alapjaiban erodálná, verné szét” a kölcsönös tiszteletre épülő együttműködést az Európai Unióban – tette hozzá Deutsch Tamás.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?