POLITIK

Nem mondott igazat a Katona igazgatója

A Katona József színház igazgatója beismerte, hogy a Gothár-botrányban húzták az időt, és mégis titoktartási nyilatkozatot írattak alá a színészekkel és a zaklatás áldozataival is.
  • Szerző: Ripost

A kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter levelet írt Gothár Péter zaklatási ügyében a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak. Fekete Péter arra volt kíváncsi, hogy mi történt pontosan, és milyen intézkedéseket tett, hogyan kezelte illetve kezeli az ügyet a színházigazgató.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója érdemi választ nem adott az államtitkárnak, azonban azt beismerte, hogy húzták az időt az ügy kivizsgálásával, és nyilvánosságra hozásával. Vagyis lényegében elismerte, hogy mit sem törődve az áldozatokkal, igyekeztek eltussolni az ügyet.

Máté Gábor beismerte, hogy húzták az időt

A színházigazgató azt is beismerte az államtitkárnak írt levélben, hogy a színészeknek alá kellett írnia egy nyilatkozatot, amiben titoktartási kötelezettségükre figyelmeztették őket. Idáig ennek ellenkezőjét állította. Azaz bevallotta, hogy nem mondott igazat.

Az ügyben az áldozatok nem mernek megszólalni, mivel – mint ahogy a kiderítette – a Katona vezetése titoktartási szerződést íratott alá az ott dolgozó színészekkel, köztük az áldozatokkal is.

Fekete Péter kulturális államtitkár lényegét tekintve kérdőre vonta a Katona József Színházat és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Az Origo értesülései szerint a kulturális államtitkár levelére semmitmondó válasz érkezett, és úgy tudják, érdemi részleteket nem árult el az igazgató a vizsgálat állásáról.

Máté Gábor azonban a levélben elismerte, hogy húzták az időt, vagyis lényegében elismerte, hogy igyekeztek eltussolni az ügyet. Máté korábban azt is tagadta, hogy nem volt titoktartási nyilatkozat, csak általánosságban van benne a színészek szerződésében az, hogy nem beszélhetnek belső ügyekről. Kiderült, nem mondott igazat – magyarul: hazudott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?