Létrehozva: 2020.10.19.

Nemcsak a lefejezett tanárt fenyegették meg Franciaországban

A fővárosban egy tanárnő arról beszélt, hogy késsel fenyegette meg az egyik diákja egy iszlámról tartott órát követően. A történtek miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feloszlatná a muszlimbarát szervezeteket és kitoloncolna több mint 200 radikalizálódott iszlamistát.

Pattanásig feszült a helyzet Franciaországban, a péntek délután brutális kegyetlenséggel, a nyílt utcán lefejezett tanár, Samuel Paty halálát követően elszabadultak az indulatok. Párizsban és több nagyvárosban is szimpátiatüntetést szerveztek, így tisztelegtek az elhunyt 47 éves pedagógus emléke előtt. Lyonban motorosok zavarták meg a rendezvényt, nyíltan provokálva a felvonulást biztosító rendőröket.

A fővárosban tartott tüntetésen több ezren vettek részt.

Az egyik tüntető, egy tanárnő úgy nyilatkozott, hogy őt is megfenyegette az egyik diákja egy iszlámról szóló tanórát követően. Az ötödikes tanuló először azt mondta neki az óra után, hogy elküldi a ISIS-be, majd másnap egy késsel ment iskolába, azzal fenyegette meg a tanárnőt. A fiatal nő elmondta, hogy szerencséje volt, mert a többi diák kiállt mellette, így megakadályozták, hogy valami szörnyűség történjen, de az eset után hónapokig pszichológushoz járt, hogy feldogozza a történteket, elfelejteni azonban sohasem fogja.

A szimpátiatüntetésre Jean Castex miniszterelnök is reagált, a Twitteren üzent az iszlamistáknak. Azt írta, hogy nem fogják őket megfélemlíteni, sem megosztani, ők maguk Franciaország.

A tüntetésen részt vett a 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt Adama Traoré nővére, Assa és az általa vezetett bizottság néhány tagja is. A Twitterre feltettek néhány fotót, melyeken a párizsi Place de la République-en tartott rendezvényen látható Assa két férfi társaságában, a kezükben pedig az elhunyt tanár, Samuel emlékére írt táblát tartanak. A bejegyzésre felfigyelt a Synergie-Officiers rendőrszakszervezet is, akik szégyenteljesnek nevezték a bizottság látszólagos szimpátiáját a meggyilkolt tanár iránt, ismerve az Adama Bizottság kapcsolatait és támogatóit.

Az Adama Bizottság részvétele a meggyilkolt tanár emlékére szervezett szimpátiatüntetésen már csak azért is képmutató, mert ugyanakkor a maguknak amnesztiát és lakhatást követelő iratok nélküli migránsok hétvégi tüntetésén is képviseltette magát a bizottság. Erről ők maguk számoltak be a Twitteren, hozzátéve, hogy az ügyet és a menekültek harcát a magukénak érzik.

Adama Traoré 2016. július 19-én egy párizsi külvárosi csendőrségen, Beaumont-sur-Oise-ban halt meg alig két órával azután, hogy egy üldözést követően a csendőrök letartóztatták. A sokak által a rendőri erőszak jelképeként számon tartott esetről évek óta vitáznak a szakértők. A múlt héten egy büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét a férfi halálában, míg a család által megbízott jogi szakértő szerint az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr a földre szorította. Didier Lallement párizsi prefektus kedden kijelentette, hogy a francia rendőrség „se nem erőszakos, se nem rasszista”, a prefektúra pedig a Twitteren ítélte el a rendőrök „elfogadhatatlan rendszeres megvádolását”.

A francia belügyi szervek széles körű rendőri akciót indítottak hétfőn azon szélsőséges iszlamista szervezetek és internetes oldalak működtetői ellen, akik Gérald Darmanin belügyminiszter szerint fatvát, azaz halálos ítéletet mondtak a történelemtanárra, akit három nappal ezelőtt egy szélsőséges csecsen iszlamista lefejezett, amiért a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a tanulóknak.

A miniszter az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta: tucatnyi ember került célkeresztbe, akik nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a gyilkosság miatt indított nyomozással, de akiknek „a kormány azt akarja üzenni, hogy egy pillanat nyugalmat sem hagy a köztársaság ellenségeinek” – fogalmazott Darmanin. Rendőrségi források szerint olyan radikális eszméket és gyűlöletbeszédet terjesztő emberekről van szó, akik szélsőséges nézeteik miatt már szerepelnek a titkosszolgálatok nyilvántartásában. A pénteki kegyetlen támadást követően 11 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, az elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, akik a támadás helyszínére autóval szállították, a tanár egyik tanítványának az apját, aki néhány nappal ezelőtt feljelentést tett a tanár ellen, egy hatóságok által iszlamistaként nyilvántartott embert, aki a közösségi oldalakon felhívást tett közzé a tanár ellen istenkáromlás miatt, valamint a középiskola egyik 15 éves tanulóját is, aki pénzért cserébe megmutatta a csecsen támadónak, hogy ki a különböző portálokon célpontként megjelölt tanár. A támadó és áldozata ugyanis nem ismerte egymást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük