Létrehozva: 2017.10.19.

Brutális szigorral sújthatnak le a részeg, drogos, gyilkos sofőrökre

A jelenleginél sokkal keményebb büntetést követelnek azok számára, akik részegen vagy drogosan halálos kimenetelû balesetet okoztak. A brit kezdeményezés nyomán itthon is kiállnak szigorítás mellett.

Besokallt a brit kormány: életfogytiglani büntetést akarnak a halált okozó drogos, piás autósokra! Pedig a szabályok már most is szigorúak, 14 évet kaphatnak kint. A magyar szabályozás ennél sokkal enyhébb, egy halott esetén maximum 8, két vagy több halott esetén pedig legfeljebb 10 év szabható ki.

 

Négy embert ölt, jövőre szabadulhat

Megdöbbentő, hogy hamarosan kiszabadulhat a rácsok mögül a szlovák milliárdos, Eva Rezesová, aki négy embert ölt meg részegen az M3-as autópályán 2012-ben. A száguldozó nő luxusautójával belerohant egy szabályosan közlekedő kis Fiat Puntóba, amelyben két vidéki házaspár ült – mindegyikük meghalt. A baleset után hatalmasak voltak az indulatok: rengetegen követeltek súlyos ítéletet a felelőtlen sofőrnek.

Ám Rezesová végül még a maximális 10 évet sem kapta meg: jogerősen 9 év börtönre ítélték – de jó magaviselete miatt valószínűleg már jövőre, 6 év múlva szabadon elsétálhat…

Az angol közvéleményt számtalan hasonló eset háborította fel, ezért még nagyobb szigort követelnek. Ott már ma is jóval szigorúbbak a büntetések, mint nálunk: a magyarországi maximum 10 év helyett 14 év. Ám a brit kormány most azt javasolta:

legyen életfogytiglan a büntetés azoknak a sofőröknek, akik saját felelőtlenségük miatt okoznak balesetet. Ebbe nem csak az ittas vagy drogos sofőrök értendők bele, hanem a gyorshajtók vagy vezetés közben mobilt használók is!

A brit közvélemény ebben az ügyben a kormány mögött áll: a szigetországban élők 70 százaléka küldené örökre hűvösre a felelőtlen sofőröket.

 

Sokkoló magyar esetek

A hatvanmilliós Egyesült Királyságban tavaly 157-en haltak meg drogos autós miatt. Magyarországon erről nincs adat, de azt tudjuk, hogy ittas sofőrök 61 embert öltek meg tavaly. Drogos balesetről is egyre többet hallani: most hétvégén például Izsófalván gázolt halálra egy karambolozott autóst a bedrogozott sofőr, majd cserben is hagyta áldozatát. Tavasszal a nagy vihart kavart Dózsa György úti, két emberéletet követelő tragédiánál is kokainozott a vétkes sofőr Budapesten, tavaly pedig észre sem vette egy zuglói, drogos nő, hogy halálra gázolt egy nyugdíjast...

Nálunk maximum 10 év jár – ha több a halott

Magyarországon aki alkohol vagy drog hatása alatt autót vezetve egy ember halálát okozza, az minimum 2, maximum 8 év szabadságvesztéssel sújtható. A két vagy több ember haláláért felelős sofőr 5-10 tíz évet kaphat.  Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd a szigorítás helyett a megelőzésben látja a megoldást: – Aki ittasan a kormány mögé ül, azt csak az vezérli, hogy a legkönnyebben eljusson A-ból B-be. Ha megtörténik a baj, akkor már felsejlik, hogy más megoldás is lehetett volna, de addig nem. Ezen a szigorúbb büntetés sem képes változtatni – véli. – Az ilyen halálos baleseteket szinte kivétel nélkül 20-30 év körüli férfiak okozzák. Bennük kellene tudatosítani, hogy aki pia vagy marihuánás cigi után autót vezet, az nem bátor, hanem botor. A gyakoribb közúti ellenőrzések is segíthetnek az effajta tragédiák megelőzésében – hangsúlyozza dr. Janklovics Ádám.

Dr. Dulin Jenő közlekedéspszichológus különbséget tenne az alkohol és a drog hatása alatti baleset között. – Míg az alkoholnál kiszámítható, hogy mennyi idő múlva ürül ki a szervezetből, mikortól ülhet az illető újra a volán mögé, a drognál ez nincs így. Kiszámíthatatlanabb, veszélyesebb, ezért fontos a felvilágosítás – érvel a szakember, aki az életfogytiglani börtönt túlzásnak érzi.

„Gyilkos és gyilkos között nincs különbség”

Sokak szerint viszont túl alacsonyak a büntetések. – Nagyobb rendőri jelenlét kellene az utakon. Sokan nem hiszik, hogy elkaphatják őket, ha ittasan ülnek be vezetni. Maximum tíz év börtön nem elég az emberéletek kioltásáért – mondja L. Marianna.

P. Zsolt egyetért a brit szigorral: – A jogsi végleges elvétele lenne az alap, de amitől biztosan átgondolnák az emberek, hogy ittasan vagy drogosan beülnek-e volán mögé, az az életfogytiglan vagy minimum 30 év börtön lenne.

Miklós György Attila szerint gyilkos és gyilkos között nincs különbség! Úgy véli: az életfogytiglannal fenyegetéstől talán jobban észhez térnének az ámokfutók, mert a jogosítvány bevonása nem rettenti el a magyarokat.

Nem is tudom, mit csinálnék, ha a gyerekemet, vagy a páromat elveszteném az ittas, drogos sofőrök miatt! Ha több ember életét veszi el valaki a felelőtlen vezetése miatt, biztos, hogy életfogytiglant adnék neki! – mondja Jászfalvi Tünde feldúltan.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Nagy a baj, elgázolt valakit M3-as metró

NÍNÓ

Baleset az M3-as autópályán, hatalmas a dugó

NÍNÓ

Égve hagyott cigaretta miatt csaptak fel a lángok Kiskunmajsán

NÍNÓ

Most jött: Flixbus balesetezett az autópályán, sok a halott, rengeteg a sérült - megrázó fotók!

NÍNÓ

Fél lábbal már a víz felett volt, Dunába akarta vetni magát egy 14 éves fiú

NÍNÓ

Rettenetes tragédia: nem tudták megmenteni a 34 éves, vétlen anyukát

NÍNÓ

Óriási csattanás a főúton, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: durva a helyzet az M0-son, összetört kocsik vannak az úton