NÍNÓ

Budaörsi szemműtétbotrány: bárki belenézhet több száz beteg kartonjaiba

Csatornabűz, kilógó vezetékek, a folyosóra kidobált betegkartonok… Elképesztő videón mutatjuk, milyen állapotok vannak a Budaörsi Egészségügyi Központban, ahol december 12-én végezték azokat a szürkehályog-műtéteket, melyek következtében ketten megvakultak a műtött szemükre, négyen pedig csak reménykedhetnek, hogy visszanyerik még a látásukat.

Óriási a botrány a privatizált Budaörsi Egészségügyi Központ körül. Az intzémény először ideiglenes, majd 10 évre szóló üzemeltetését az a kft. nyerte el mindenféle közbeszerzés nélkül 2016-ban, majd 2018-ban, melynek ügyvezető igazgatója az a dr. Spányik András, aki Wittinghof Tamás polgármester nevelt fia. A budaörsi polgármester 20 évig élt együtt dr. Spányik András édesanyjával, és ők ketten azóta is jó viszont ápolnak. Az üzemeltetést végző kft. az elmúlt időszakban büszkén dicsekedett azzal, hogy folyamatos felújításokat végeznek az intézményen, a rekonstrukciót pedig saját elmondásuk szerint úgy bonyolították, hogy semmilyen szakellátást ne kelljen szüneteltetni. A megfertőződött betegek szerint ez a felújítás lehet annak az oka, hogy megfertőződtek, majd elvesztették látásukat.

Hogy valami szó szerint bűzlik a Budaörsi Egészségügyi Központban, az biztos. A január 21-én azt tapasztalta, hogy az intézményben az egynapos sebészet továbbra sem működik. Az viszont, hogy felújítás zajlott vagy zajlik, egyértelmű: a falból kijövő kábelek lógnak szerteszét, a második emeleti váróteremből pedig fellátni az egyáltalán nem elzárt 3. emeleti lépcsőfordulóba.

Itt záratlan kartotékszekrények állnak, fiókjaikban több száz beteg adatlapjával és leletével, amikbe az néz bele, akinek éppen úgy tartja kedve.

 

Nyitott ajtó, a nyitott lépcsőfordulónál – itt tárolják az érzékeny betegadatokat. A fent látható zár nélküli szekrényben több száz beteg kartotékja hevert Fotó: Ripost

Az ott tapasztaltakat természetesen jelentettük az Adatvédelmi Hatóságnál...

Fotó: Ripost Csak az egynapos sebészet miatt mentünk, de ezeket találtuk a nyitott folyosón

Mint arról már korábban beszámoltunk, a fertőzésben érintett betegek a műtétre várakozva irdatlan csatornaszagot éreztek, aminek szerintük közük lehet ahhoz, ami történt velük.

Fotó: Ripost A még tartó felújítás nyomai mindenhol látszódnak az épületben

„Irtózatos csatornaszagot éreztünk, de olyat, hogy az egyik beteg kérte is, hogy átülhessen egy másik helyre. Olyan volt, mintha a falból szivárogna a szag, a velünk várakozó adminisztrátor meg is jegyezte, hogy már szóltak miatta” – mondta lapunknak István, az egyik áldozat.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Íme a trükk: így nem reped ki a bejgli!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?