NÍNÓ

Dunai hajókatasztrófa: itt tart most a nyomozás

Úgy tudni, a rendőrség Jurij C. telefonjának hívásforgalmát vizsgálja.
  • Szerző: ripost

Közvetlenül az ütközés után adatokat törölt a telefonjáról a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya – közölte korábban az ügyészség.

Egyelőre nem tudni, milyen adatokról lehet szó, a Bors értesülései szerint a nyomozás azt vizsgálja, hogy közvetlenül az ütközés előtt beszélhetett-e telefonján a kapitány, közrejátszhatott-e ez abban, hogy nem vette észre az előtte haladó Hableányt.

A napilap megkeresésére Horváth Imre hajóskapitány, hajózási mérnök elmondta, nincs konkrét szabály a mobiltelefon használatára hajóvezetés közben.

A Hajózási Szabályzatban van egy olyan cikk, ami kötelező gondosságról szól. Ennek az a lényege, hogy a hajó vezetőjének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megóvja a hajón tartózkodó embereket, illetve a hajójának biztonságát.

Ezzel minden olyan figyelemelterelő dolgot is lefednek, mint például a mobiltelefonálás. Viszont, ha a kapitány éppen nem érzékel semmilyen előre látható veszélyforrást, akkor szabadon cseveghet, miközben irányítja a hajót" – tette hozzá a hajóskapitány.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?