Létrehozva: 2019.02.19.

Elmesélték a rendőrök, hogyan lőtték le a szökött rabot Budapesten

Jutalmat kaptak a rendõrök, valamint a Fõvárosi Törvényszék fegyveres biztonsági õre is, akik részt vettek a bíróságról pénteken elszökött rab elfogásában. Az akcióban részt vevõ rendõrök közül hárman meséltek lapunknak az akciófilmbe illõ üldözésrõl és a férfira zúduló golyózáporról.

„A város külső lezárása volt a feladatom, így az akció kezdete előtt golyóálló mellényt is fel kellett vennem” – mondta a %Ripost%-nak Lőrinczi Ede rendőr hadnagy. – „Az adrenalinszintem egyből felszökött, amikor megpillantottam a szökött rabot. Négy autóra volt tőlem, már épp kiszállt a Nissan terepjáróból és be akart pattanni a Mercedesbe. Azonnal kiugrottam a rendőrautóból és utána eredtem. A kereszteződésben, miután meggyőződtem arról, hogy egy civil sincs veszélyben, négy célzott lövést adtam le a férfira, majd az elfogás során rávetettem magam és a bal kezét tartottam, hogy ne tudjon mozdulni” – mesélte a fiatal hadnagy.

A rendőri akció szinte az egész budapesti állományt megmozgatta, rengeteg rendőrautó lepte el pillanatok alatt a XV. kerületet, sőt Budapest nagy részét is, ugyanis le kellett zárni az utakat a menekülő rab elől. Czégeni István főtörzszászlós a Hungária körút és az Egressy út kereszteződésétől tapadt rá az eltérített terepjáróra:

„Egész hétvégén ez volt a téma a családban. Nyilván féltenek, de helytállunk ilyenkor. Épp a Hungária körúton voltunk, az Egressy út sarkánál, mikor megláttuk a keresett terepjárót. Hamar rájöttünk, hogy ebben a kocsiban van a szökött rab, a rendszám is stimmelt. Egészen a Szentmihályi útig üldöztük, ahol a férfi kiugrott a terepjáróból. Több kollégával együtt én is utána rohantam. Az akció végén három célzott lövést adtam le a veszélyes rabra” – mondta el a %Ripost%-nak Czégeni István főtörzszászlós.

A rabot egészen a belvárostól üldözték, végig a Hungária körúton, a Bosnyák téren át a Nyírpalota útig. Fejes István főtörzszászlós a kollégájával a Bosnyák téri piacnál kapcsolódott be az üldözésbe végül ő rbilincset a rabla.

Hogy mit mesélt, és mi történt azután, a keddi Ripost napilapból kiderül!

 

A három, hősiesen helytálló rendőrt és további kilenc kollégájukat hétfő délelőtt tüntették ki a Teve utcai rendőrpalotában. Az átadón mindannyian megkapták a Szent György emlékérmet, melyet bátorságukkal érdemeltek ki. A díjátadó ceremónián a rendőrség közzétette az akció alatt rögzített képsorokat is.

Egy korábbi bankrablás után elütötte egy autó

Ahogy arról a %Ripost% is beszámolt, péntek késő délelőtt érkezett a rendőrségre a riasztás, hogy a Fővárosi Törvényszéken fogolyszökés történt. A kiszabott büntetését töltő 35 éves Sz. Károlyt újabb tárgyalásra vitték, ahol garázdaság miatt kellett volna felelnie. Miután a bíró nem látta indokoltnak a kézbilincset, azt eltávolították. Ekkor a rab orrba verte az őrét, majd dulakodás után elvette fegyverét. A Törvényszék biztonsági emberét túszul ejtve rohant ki az épületből. A férfin rajta volt a lábbilincs, amikor egy sarokkal arrébb leintett egy Nissan terepjárót, amit egy 63 éves férfi vezetett. A férfit fenyegetve és a pisztolyt a fejéhez tartva száguldottak át a fél városon, sarkukban több tucat rendőrautóval.

A szökött rab végül a Szentmihályi út és a Nyírpalota út kereszteződésében kipattant a terepjáróból, majd egy Mercedes felé vette az irányt. Az autó sofőrje nem hagyta magát, dulakodni kezdett Sz. Károllyal, így a szökevény megindult a Szilas park irányába. A rendőrség itt több célzott lövéssel tette ártalmatlanná a rabot, akit később életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

A 35 éves férfi volt az, aki két éve kirabolt egy bankot Kőbányán, de menekülés közben egy furgon elütötte. 17 éves korában pedig majdnem meggyilkolt egy embert, amiért 10 évet kapott. A mostani akciójáért akár életfogytiglant is kaphat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tom Cruise meglepő dolgot tett Victoria Beckham 50. születésnapi buliján

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

A katonakorú ukrán férfiak nem kaphatnak külföldön diplomáciai szolgáltatást

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

mandiner.hu

Nem túl meggyőzőek az eddigi tapasztalatok a négynapos munkahétről

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

travelo.hu

Újabb értelmetlen haláleset: Fényképezés közben lezuhant egy turista a vulkán széléről

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Rohammentő érkezett egy iskolához: kizuhant egy 16 éves diáklány

NÍNÓ

Rohantak a mentők: súlyos baleset történt Budapest VII. kerületében

NÍNÓ

Felkavaró fotók: tragédia történt az M3-ason, rommá tört autó utasa halt meg

NÍNÓ

Kizuhant egy ember Csepelen

NÍNÓ

Egy nap alatt nyolc riasztás: holtan találtak egy embert a mentők

NÍNÓ

Több kilométeres a torlódás, járhatatlan a Megyeri híd

NÍNÓ

Brutális baleset történt az éjjel, elesett az M5-ös

NÍNÓ

Menekítik az embereket, felcsaptak a lángok Érden