NÍNÓ

Gázrobbanás a panelben: fogy a remény, többeket még mindig keresnek

Még mindig legalább hat embert keresnek az eperjesi gázrobbanás után, a szakértők szerint nőni fog az áldozatok száma.
  • Szerző: Ripost

Öt ember meghalt, harminckilenc megsérült, és legalább hat személy hollétéről továbbra sincs semmi hír – összegezte szombaton reggel a szlovák közrádió a pénteki eperjesi gázrobbanással kapcsolatos legfrissebb értesüléseket. A súlyos gázrobbanás egy 12 emeletes lakóház felső részében történt, ami után a ház felső része lángokba borult.

Rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak.

Fotó: Hirado.hu

A ház lakói, több mint negyven család, az éjjelt ismerőseiknél, vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

Szombaton kora reggel Eperjesen válságstáb ült össze, hogy döntsenek a további lépésekről. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt. A robbanás oka továbbra is ismeretlen. Az anyagi károk felmérése folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?