Létrehozva: 2020.01.14.

Így menekült ki az óbudai tűzvészből a járókeretes asszony

Négy házat teljesen lakhatatlanná tett, egy épületben pedig komoly károkat okozott a vasárnap esti óbudai tűz. Mivel a hő és a robbanás hatására a házak felett áthaladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték is leszakadt, a tűzoltók csak 20 perc elteltével kezdték meg a vizes oltást, addig az embereket menekítették. Egy idős asszony a szerencsének köszönheti az életét: épp a kertjét rendezte, amikor égő gázpalack csapódott a házába, amit követett a leszakadó vezeték.

Szénné égett bútorok, feketén árválkodó kiságy, hamuvá lett otthon. A hűtő helyét csak a szétszóródott csirkecombok és a ketchup jelzi, a ház többi helyiségét még beazonosítani sem lehet. Csak egy múlt századi, szénnel működő öntöttvas tűzhely élte túl azt a szörnyű pusztítást, amit a vasárnap délutáni tűz okozott: mintha mi sem történt volna, áll a megszokott helyén.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Vasárnap délután egy Dinamó utcai faházban csaptak fel a lángok, még mindig nem tudni, mitől. A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, és a házban lévő gázpalackok is berobbantak. A hatalmas hő miatt leszakadt a házak fölött haladó nagyfeszültségű elektromos felsővezeték.

Fotó: Katasztrófavédelem

A robbanás ereje egészen a szomszéd utcáig hatott: az egyik kirepülő gázpalack egy idős, mozgásában korlátozott néni otthonában tett borzalmas kárt.

„Az asszonynak szerencséje volt, mert épp a kertben munkálkodott, amikor mindez történt. Egyik pillanatról a másikra egy gázpalack csapódott az otthonába, nem sokkal később leszakadt felette a felsővezeték. Annyira megijedt, hogy kimenekült az utcára, ez mentette meg az életét. A háza azonban lakhatatlanná vált” – mutatta hétfőn az egyik szomszéd.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Nekünk szerencsénk volt, nem esett kár a házban, ahol élünk, pedig a pórul járt szomszédunk és a tűzfészek között vagyunk.” – teszi hozzá.

A neve elhallgatását kérő férfi elárulta: a nagy faházban lakókat már többször is figyelmeztették, hogy tűzveszélyesen élnek. Sőt: úgy tudja, egy ház már leégett itt korábban, azért is laktak faházban.

„Voltak hiányosságok: a kéményük például egészen biztosan nem volt szabályos” – árulta el.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Hogy pontosan mi okozta a tüzet, azt majd a tűzszakértők fogják megállapítani, akik hétfőn délig vizsgálódtak a környéken.

„A tűz összesen öt épületet érintett, ebből négy lakóingatlan” – adott tájékoztatást Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az egyikben felcsaptak a lángok, és több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a tűzoltók munkáját. Az oltást ugyanis csak akkor lehetett elkezdeni, amikor már biztosan nem volt áram alatt a vezeték. Nagyjából húsz percet kellett várni erre, addig az emberek mentését végeztük. Egy ember áramütést szenvedett a lezuhanó felsővezetéktől, őt átadtuk a mentőknek.”

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: eddig nem merült fel, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. Az épületekben tizenketten laktak, közülük öten tartózkodtak otthon. Még aznap éjjel sikerült megoldani mindenki elhelyezését. Volt, aki rokonokhoz ment: a mozgásában korlátozott nénit például a fia vette magához. Tízen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától kértek és kaptak átmeneti elhelyezést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

borsonline.hu

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Mentőautó karambolozott Budapesten, egy gyermek is a sérültek közt van

NÍNÓ

Most jött: Szörnyű késelés Zuglóban? Kiderült az igazság!

NÍNÓ

Most érkezett: Kigyulladt egy családi ház a Mézeskalács utcában, azonnal rohantak a tűzoltók

NÍNÓ

Dráma Budapesten, egy autó alatt szakadt be az úttest

NÍNÓ

Iszonyat Egerben: barátai előtt csapta meg az áram a tinit, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

NÍNÓ

Holttestet találtak egy szentesi társasház előtt: egy végrehajtót késelhettek halálra

NÍNÓ

Súlyos áramütés: a vagon tetejére mászott egy egri fiú, az életéért küzdenek a kórházban