Létrehozva: 2021.10.11.

Életfogytiglanra ítélték az Iszlám Állam egyik katonáját Budapesten

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra, és Magyarország területéről végleg kiutasították.

Az elsőfokú eljárás tényállása szerint a fiatal férfi 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, a terrorszervezet céljaival azonosult. A terrorszervezet az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, megsemmisítette.

Fotó: Police

A vádlott 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról „halállistát” készített, majd a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, és erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak. Hassan a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

Az ítéleti tényállás szerint az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet 2011-től terjeszkedett a polgárháborús Szíriában. A terjeszkedése során soha nem látott erőszakot, megfélemlítést alkalmazott a lakosság köreiben. A szervezetre a rendkívüli kegyetlenség és a modern kor vívmányainak kihasználása volt jellemző, aktív propagandát folytatott az interneten és a közösségi oldalakon. A civil lakosság sérelmére elkövetett kegyetlen kivégzéseket – nyilvános lefejezéseket, torokelvágásokat, halálra kövezéseket, mélybe taszításokat, főbelövéseket, fejjel lefelé lógatásokat, keresztények esetében keresztre feszítéseket – videóra rögzítették, és a lakosság megfélemlítése céljából az interneten terjesztették.

Az ISIS 2015 májusában vonult be a Szíria középső részén lévő Homsz kormányzósághoz tartozó Al-Sukhnah városába, ahol a vádlott is élt a családjával.

Farhud tagja lett az ISIS-nek, majd a feladata volt többek között azon személyek összeírása volt, akik kormánytisztviselőként a meglévő rezsim tagjai voltak, illetve támogatták azt.

A vádlott csoportja berontott a kiválasztott házakba, az ott lakókat elhurcolták, majd a város piacterén kivégezték őket. A házakat, ahonnan elhurcolták az embereket vagy amelyikből elzavarták az ott lakókat, valamint az elmenekültek házait a terrorszervezet birtokba vette és kiírta, hogy az az ISIS tulajdona.

2015. május 14-én a délutáni órákban egy fegyveres csoport élén a vádlott és társa behatolt az egyik helyi imám házába, az egyházi vezetőt a város piacterére hurcolták, ott egy késsel lefejezték, majd fejét magasba emelték, miközben Allahot éltették.

A lakókat fegyverrel arra kényszerítették, hogy a piactérre menjenek és nézzék végig a kivégzést. A csoport egyik tagja az áldozat kivégzéséről videófelvételt készített, amit feltettek az internetre. Ezenkívül a vádlott több személy kivégzésében közreműködött, továbbá megpróbált fiatalokat toborozni az ISIS-be.

Az utolsó szó jogán a tárgyalóterembe zárt hírközlési láncon a fegyházból kapcsolt Farhud elismerte, hogy az ISIS tagja volt, ám tagadta, hogy a vérengzések részese lett volna.

A másodfokú bíróság szerint az emberiesség elleni bűntett elkövetéséért az elsőfokú bíróság törvényesen ítélte a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, azonban tévedett, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett. A törvény kötelező rendelkezése értelmében abból ki kell zárni a terheltet, amennyiben az emberiesség elleni bűncselekményt bűnszervezetben követi el, ezért

az ítélőtábla Farhud büntetését tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ki akarta emelni a horgász a halat, hihetetlen, ami utána történt - videó

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Oroszország elkezdte bombázni Oroszországot!

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Rohammentő érkezett egy iskolához: kizuhant egy 16 éves diáklány

NÍNÓ

Rohantak a mentők: súlyos baleset történt Budapest VII. kerületében

NÍNÓ

Felkavaró fotók: tragédia történt az M3-ason, rommá tört autó utasa halt meg

NÍNÓ

Kizuhant egy ember Csepelen

NÍNÓ

Egy nap alatt nyolc riasztás: holtan találtak egy embert a mentők

NÍNÓ

Több kilométeres a torlódás, járhatatlan a Megyeri híd

NÍNÓ

Brutális baleset történt az éjjel, elesett az M5-ös

NÍNÓ

Menekítik az embereket, felcsaptak a lángok Érden