Létrehozva: 2019.07.06.

Meglepő fordulat a móri mészárlás nyomravezetőjének ügyében

A Strasbourg-i bíróságra megy Szebenyi István, hogy a móri mészárlás elkövetõinek leleplezéséért járó nyomravezetõi díjat megszerezze. Õ találta meg ugyanis 2006 októberében azt a hátizsákot, amiben a nyolc ember életét kioltó fegyver lapult.

Szebenyi István szenvedélye, hogy régi hadisírok és más hadi relikviák után kutat fémkeresőjével a Vértesben. 2006 októberében azonban egészen más leletre bukkant, ami alapvetően megváltoztatta az életét. Az erdőben, mélyen a földbe ásva, egy hátizsákot talált, benne egy Skorpió géppisztollyal és annak válltámaszával. A fegyvert azonnal beszolgáltatta a rendőrségnek, akkor még nem sejtve, hogy ezzel hozzájárul az évszázad legvéresebb magyar bankrablási ügyének tisztázásához.

2002. május 9-én két férfi kirabolta a móri bankfiókot, borzalmas vérengzést rendezve. Nyolc embert küldtek a halálba, a rendőrség pedig hajtóvadászatot indított az elkövetők után. 25 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki, melyet K. Attila fel is vett, amikor megvádolta Kaiser Edét és Hajdú Lászlót a bankrablás elkövetésével. A két férfi már jogerős büntetését töltötte, amikor István rábukkant az erdőben a fegyverre. Arról csakhamar kiderült: ugyanannak a személynek a DNS-e van rajta, akiét a móri bankban rögzítették.

„Miután megjelent a médiában, hogy előkerült a fegyver, amivel a móri mészárlás során lőttek, jelentkezett egy védett tanú, aki segített a rendőrségnek azonosítani a bankrablás igazi elkövetőit, Nagy Lászlót és Weisdorn Róbertet” – fejtegette Szebenyi.

Hiába lett meg a mészárlás elkövetője, István egy fillért sem látott a rekord összegű nyomravezetői díjból, amit tévesen adtak K. Attilának, aki eltűnt a pénzzel. Az ORFK arra hivatkozva nem fizetett neki, hogy a felhívásban az szerepelt: azé lesz a pénz, aki információt tud adni az elkövető személyéről. Õ pedig tárgyi bizonyítékot szolgáltatott. Amikor pert indított a pénzért, ugyanezzel az indokkal utasították el. Most perújítási kérelmet adott be, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken döntött: elutasította, mivel az ítélet óta eltelt öt évben nem merült fel új bizonyíték, így nincs helye újabb eljárásnak.

„Az összeg felére tartok igényt, a másik ugyanis a védett tanúnak jár, aki nélkül nem lehetett volna azonosítani az igazi bankrablókat”

– mondta a %Ripost%-nak Szebenyi. „Nincs más megoldás, Strasbourgba kell mennem. A magyar bíróságok nyelvészkednek és formai okokra hivatkoznak, nem veszik figyelembe a tényleges történéseket. Bízom benne, hogy az Európai Bíróság érdemben megvizsgálja ezt az ügyet.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

mandiner.hu

„Öljetek meg minden zsidót!” – felfoghatatlan állapotok uralkodnak az amerikai egyetemeken

life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Iszonyat Egerben: barátai előtt csapta meg az áram a tinit, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

NÍNÓ

Holttestet találtak egy szentesi társasház előtt: egy végrehajtót késelhettek halálra

NÍNÓ

Súlyos áramütés: a vagon tetejére mászott egy egri fiú, az életéért küzdenek a kórházban

NÍNÓ

Mindenhol a 14 éves Milánt keresik, otthonról tűnt el a fiú

NÍNÓ

Most jött: összeütközött egy villamos és egy busz az I. kerületben

NÍNÓ

Megtörtént a legrosszabb, holtan találták a 23 éves eltűntet

NÍNÓ

Nagy az aggodalom, angyalarcú kisfiúnak veszett nyoma