NÍNÓ

Milliókat csalt ki az egyház nevében

Több mint 17 millió forintot csalt ki egy idős asszonytól az a férfi, aki hitközségi megbízottnak adta ki magát a telefonban. Négy és fél évre ítélték, de az ügyészség súlyosításért fellebbezett.
  • Szerző: Ripost

A 63 éves férfi egy 89 éves nőt tévesztett meg. 2018. május 1-jén telefonon felhívta az időskorú sértettet. Álnéven mutatkozott be, és azt mondta, hogy a hitközség megbízottjaként segít a sértett megtakarítását biztonságba helyezni, mivel a sértetett lehallgatják, és a pénze a bankban és otthon is veszélyben van. A vádlott a pénz átvételéről elismervény kiállítását ígérte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció: Ripost

A nő hitt a férfinak, és a következő napokban beváltotta értékpapírjait, kivette a bankból devizáját, és megtakarításait a vádlott útmutatásának megfelelően – 3 részletben, több millió forint értékben – a XIV. kerületi Fogarasi úton található parkban lévő kukában helyezte el. A vádlott a letett pénzt elvette, és telefonon mindig megnyugtatta az időskorú sértettet, hogy a pénze biztonságba került.

A férfi 2018. május 9-én, egy utcai telefonfülkéből további pénzt kísérelt meg kicsalni a nőtől, amikor a megfigyelést végző rendőrök elfogták.

Fotó: 123RF

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfi ellen jelentős kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idő koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A bíróság a férfit bűnösnek mondta ki, s a vád szerint és 4 év 6 hó börtönbüntetésre, valamint 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett kötelezte a férfit, hogy térítse meg a sértett kárát.

A kerületi ügyészség az ítélet ellen a férfi terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, a védelem a vádlott javára fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?