NÍNÓ

Örül az ártatlan unoka, hogy megvan az igazi tettes – videó

Végre megnyugodhatott az a férfi, akit 2004-ben ártatlanul elítéltek saját nagymamája és nagynénje meggyilkolásáért: megvan az igazi tettes. Norbert a Ripost munkatársától tudta meg, hogy a kettős gyilkosság elkövetőjének a DNS-e egyezik azzal, amit a helyszínen találtak, vagyis biztos bizonyíték van az elkövető ellen.

2004. november 16-án a makói Szegedi utcában egy rokon talált rá holtan egy 78 éves asszonyra és annak 51 éves lányára. A nyomozás során a gyanú a Makó közelében lakó unokára, T. K. Norbertre terelődött, akit hamarosan le is tartóztattak annak ellenére, hogy volt alibije.

Fotó: police.hu/16 év után kapták el a tettest

Vizelet szolgáltatta a hamis nyomot

A férfi azért került a nyomozók látókörébe, mert úgy gondolták, hogy az áldozat ismerhette a tettest, különben annak kutyája megmarta volna, és mert a szagmintája megegyezett azzal, amit a gyilkos menekülő útvonalán rögzítettek. Pedig Norbert tudott erre magyarázatot adni: amikor a nagymamájánál járt látogatóban, az udvaron szokott vizelni, a gyilkos pedig vélhetően ebbe lépett bele, miközben elhagyta a helyszínt. A férfi másfél évet töltött börtönben, mire bizonyítékok hiányában felmentették. Az áldozat körme alatt talált DNS nem egyezett az övével, és feltételezték, hogy annak a gyilkostól kellett származnia. A tettes azonban 16 éven át úgy hihette, hogy megúszta a számonkérést.

Több száz ujjlenyomatot vizsgáltak át

Az ügyet tavaly novemberben vette át a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya. Mivel a helyszínen rögzített ujjlenyomat töredékes volt, a gépi azonosítás nem működött, de a jelenkori technikával feljavították és vizuálisan ellenőrizték. Mint azt dr. Petőfi Attila vezérőrnagy elmondta, több száz ujjlenyomatot vizsgáltak meg, amíg eljutottak a gyilkosig: egy mórahalmi 45 éves férfihez, aki 2003-2004 fordulóján – akkori párkapcsolata miatt – többször megfordult Makón. Kedden reggel elfogták Sz. Dénest, aki nem tett vallomást, de a szakértői vélemények ellene szólnak, a DNS-ét is azonosították.
A megtalálta azt a férfit, aki egykor másfél évet ült előzetesben ártatlanul. Amikor beszámoltunk neki a DNS egyezéséről, felsóhajtott:

„Most megnyugodtam! Annak idején a DNS miatt mentettek fel, ez úgy van rendben, ha megtalálták azt, akinek egyezik a DNS-e” – mondta lapunknak Norbert.

Fél évig nem láthatta újszülött kislányát

Arra a kérdésre, mit érez most, azt válaszolta:

„Örömöt és semmit. Utóbbit azért, mert még mindig nem tudom, ki ez a férfi és miért ölte meg szeretteimet. Az az időszak 16 évvel ezelőtt kikészítette a családomat. A feleségem a legkisebb gyermekünkkel volt állapotos, amikor 2004. november 30-án kimentem az udvarra tüzelőért, és a rendőrök rám rontottak. Szerencse, hogy a családom ezt nem látta, de a három gyerekünket megviselte, hogy elvittek, különösen a kisebbik fiamat. A lányom 2005. május 10-én született, amikor börtönben voltam, és mivel a feleségem az ügy egyik tanúja volt, november 19-én láthattam először” – meséli a férfi, aki végül 2 és fél millió forintos kártérítést kapott, de a legfontosabb az volt a számára, hogy a családja és mindazok, akik ismerik, kiálltak mellette, hittek az ártatlanságában.

„A feleségemmel 30 éve együtt vagyunk. Az egész község kiállt mellettem, még a polgármester is azt nyilatkozta, hogy ártatlan vagyok, ezért sem költöztünk el innen” – teszi hozzá Norbert. Szomorúságot csak a borzalmas tragédia miatt érez.

„Abban az évben halt meg a nagypapám is vérrákban, amikor a nagyit meg a nénémet meggyilkolták. Mindig azt kérdezte tőlem a mama, amikor meglátogattam: Kisfiam, kávé? Szóval nem tervezek most ünneplést…”

Mi történt azon a szörnyű napon?

A nyomozóknak sikerült rekonstruálniuk, mi történt 2004. november 16-án a makói házban. A szerényen élő nyugdíjas asszony kiadta pénzváltónak az egyik szobát, a tettes feltehetően ezért remélte, hogy értéket szerezhet nála. Délelőtt ment be, egy vascsővel verte meg a 78 éves asszonyt, majd elvágta a torkát. Még órákat töltött a házban, evett-ivott, valószínűleg érték után kutatott, amikor délután megérkezett az idős asszony 51 éves lánya látogatóba. Rá is vascsővel támadt, majd elvágta a torkát.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?