NÍNÓ

Szilveszterkor már Münchenben is a magyarokat utánozzák

Bár a karácsonyt már magunk mögött hagytuk, az ünnepi időszak még közel sem ért véget. Hamarosan itt a szilveszter, melyhez sok helyen a látványos tűzijáték is hozzá tartozik. Sokan ilyenkor petárdát is vesznek, melynek használata viszont hazánkban ebben az időszakban is tilos.
  • Szerző: Ripost

A német hírportálok bejelentették a nagy hírt, miszerint megtiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában. Néhány napja hirdették ki az új rendeletet, amely szerint december 31-én nulla órától január 1-jén egészen éjfélig tilos működésbe hozni petárdát a városközpont gyalogos övezetében és a környező utcákban. A tiltás megszegői szabálysértési feljelentésre és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A rendőrség megerősített egységekkel igyekszik majd érvényesíteni az új szabályt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A környéken élők egyre nagyobb része sürgetett lépéseket a petárdázással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés miatt, nincs ez másképp hazánkban sem. Mint a is megírta, tavaly például a fővárosban felvonulással tiltakoztak az egyébként betiltott petárdák ellen, ugyanis nem mindenkit érdekel a tiltás. Ugyanakkor sokan a házi tűzijátékot is ellenzik. Azt követelték, legyen vége ennek a szilveszteri őrületnek: a hangos durrogtatás miatt ezrével szöknek el otthonról a sokkot kapott kutyák, de a betegek, idősek és az egészen kicsi gyerekek is nehezen bírják az egész estés robbantgatást.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Tavaly szilveszterkor egy gyórói 17 éves tinilány kezében robbant fel egy petárda, amit az interneten rendelt meg. Az orvosok nem tudták megmenteni a jobb kezén lévő hüvelyk- és mutatóujját, mindkettőt amputálni kellett. Ezután 24 óra sem telt el, és egy 46 éves férfi is megsérült: egy meggyújtott petárdát próbált meg eldobni, bal keze a robbanástól súlyosan megsérült.

Idén májusban a 21 éves, szekszárdi Nádasi Martin füstbombás fotózásra készült, ám egy darab petárda is lapult a megrendelt csomagban.

„Nyugodt szívvel a bal kezembe fogtam, meggyújtottam és vártam a füstöt. Ekkor váratlanul hatalmasat robbant! Olyan volt, mint a háborús filmekben. Amikor egy kicsit kitisztult a kép, láttam, hogy a barátaim kétségbeesett arcot vágnak és fogják a fejüket. A kezemet melegség öntötte el és folyt rajta valami. Akkor vettem észre, hogy dől belőle a vér” – mesélte akkor a -nak Nádasi Martin, akinek három ujja roncsolódott az eset miatt. Júniusban hasonló dolog történt egy 13 éves kislánnyal Szilben: ismeretlen eredetű és összetételű pirotechnikai eszköz robbant fel a lány kezében.

 

Ünnepi időszakban is tilos a petárdázás

Petárdát magánszemély nem használhat, még az ünnepi időszakban sem. A petárdának már csak a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetést kaphat, aki lebukik. Idén egyelőre még nem szerveztek tiltakozó felvonulást a petárdázás ellen, de a szilveszter közeledtével elképzelhető, hogy ismét lesz egy csendes megmozdulás.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?