NÍNÓ

Újra itt a nyugat-nílusi láz, de nem kell megijedni

A szúnyogcsípéssel terjedő, a Balkánon már jól ismert kór ismét átlépte a határainkat. Már itthon is találtak betegeket, kezelésük megkezdődött. Bár maga a kórra ellenszer nincs, aggodalomra mégsincs semmi ok.
  • Szerző: Ripost

Eddig 4 esetben derült ki Magyarországon idén, hogy a nyugat-nílusi láz fertőzte meg a betegeket – tudtuk meg Szlávik János infektológustól.

A kór szúnyogcsípéssel terjed, és ijesztőnek hangzó neve ellenére a közép-európai régióban és a Balkánon gyakori megbetegedés. - Júliustól októberig természetes, hogy előfordul. Bár védekezni nem lehet ellene, de a jó hír, hogy 85-90%-ban teljesen tünetmentes, aki pedig egyszer túlesik rajta, annak életre szóló védettséget ad. – hangsúlyozta a szakorvos.

- Magyarországon jellemzően 10-20 megbetegedés szokott évente előfordulni, s nagyon ritkán hal meg valaki miatta. Többnyire idősebbeket vagy krónikus betegségben szenvedőket veszélyeztet, náluk egy százalékban alakul ki a megbetegedés. Annak ellenére, hogy nincs ellene kezelés, ezt a betegséget jóindulatúnak kell tekinteni - emelte ki a specialista.

Tavaly két megbetegedés végződött halállal, ami, ha azt vesszük, hogy az influenzajárványok idején több százzal megnő a halálozások száma, nem tekinthető soknak.

 

Mik a tünetei?

Nyolc-tíz nappal a csípés után láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, gyermekeknél bőrkiütés, fejfájás, izom-ízületi fájdalom kezdődik, ez egy-két hét alatt tüneti terápia hatására meggyógyul. Ha a tünetek súlyosbodnak, magas láz, fejfájás, tarkókötöttség, agyvelő-agyhártyagyulladás következik be, akkor az illető kórházba kerül, ahol szintén csak tüneti terápiát lehet alkalmazni.

 

Mi terjeszti?

Az átlagos szúnyogok terjesztik a kórt. A kórokozó állatokat is megbetegít. A vírus a költözőmadarakkal kerül be újra és újra Magyarországra, és úgy kerül a szúnyogokba, hogy azok megcsípik a fészkelő madarakat. Vannak folyamatban olyan kutatások, hogy megpróbálják módosítani a szúnyogok génjeit, hogy ezt a vírust ne tudják terjeszteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?