POLITIK

Nő a migránsveszély, megint a magyar határon próbálkoznak

Megváltozott a migrációs útvonal az utóbbi hetekben, újra Magyarország felé vették az irányt a migránsok – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
  • Szerző: Ripost

Bakondi György közölte: az eddig megszokott útvonal (Bosznia-Horvátország-Szlovénia) helyett a migránsok Szerbián keresztül érkeznek a magyar határra vagy a magyar-szerb-román hármas határra.

„Érdekes módon elég jól beazonosítják azokat a helyszíneket, ahol a legnagyobb sikerre számíthatnak” – fogalmazott, példaként említve a Bács-Kiskun megyei Hercegszántó-Hódunát, ahol nincs határkerítés, mert ott nem lehetett megépíteni.

Fotó: MTI

Hasonló a helyzet a röszkei határátkelőnél, ahol a migránsok megpróbáltak áttörni, hiszen tudták, hogy van egy 3-4 méteres szakasz, ahol nincs kerítés – közölte.

Bakondi György hozzátette, ebből arra lehet következtetni, hogy az embercsempészek is aktívak, és folyamatosan tesztelik – a migránsokkal együtt – a határőrizeti rendszert.

Idén már több mint 4100-an próbálkoztak átjutni a határon, ami jelentős emelkedést jelent a tavalyi év vagy az azt megelőző esztendők adataihoz képest – mondta.

Kitért arra, hogy a migránsok módszerei változatosak: megpróbálják átvágni, átmászni vagy aláásni a kerítést, vagy elrejtőznek különböző járműveken, hogy bejussanak az országba.

És ezeket olvastad már?