POLITIK

Novák Katalin: A családok életszínvonalának javítása a cél

A legjobb befektetés, ha a jövő generációjába fektet be a kormány.
  • Szerző: Ripost

Novák Katalin az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden az M1 aktuális csatornán szólt arról, hogy a jövő évi költségvetésben két és félszer akkora összeg jut a családok támogatására, mint 2010-ben. A magyar kormány a GDP (bruttó hazai termék) 5 százalékát, több mint 2500 milliárd forintot költ a családokra, ez Európában a legnagyobb arányt jelenti.

Ennek köszönhetően majdnem 80 százalékkal többen kötnek házasságot, mint tíz éve, a válások száma hatvan éve nem volt olyan alacsony, mint most, és egyre többen mernek gyermeket vállalni: 2020 első hét hónapjában 2500 gyerekkel több született, mint a múlt év azonos időszakában.

A nők foglalkoztatásával kapcsolatban azt mondta, a kormány lehetőségeket kínál a családoknak, hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy nekik a legideálisabb. Az anyáknak például lehetőségük van akár három évet is otthon tölteni a gyermekükkel, de többi között a bölcsődei férőhelyek bővítésének és a nagyszülői gyednek köszönhetően hamarabb is visszatérhetnek munkahelyükre.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?