Létrehozva: 2021.09.26.

Novák Katalin: A családokat nem lehet felülírni

A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot értékelte.

Novák Katalin a műsorban örömének adott hangot, hogy sokan vettek részt a rendezvényen, amelyen közösen állapították meg: a családnak nincsen alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell. Hozzátette: mindenki egyetértett abban, hogy a demográfiai problémákra kifejezetten nem a tömeges bevándorlás a megoldás, hanem épp ellenkezőleg, a családok támogatása.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter MTI/Bruzák Noémi

A miniszter nagy dolognak nevezte, hogy megállapodás született az állam- és kormányfők között, amelyben kimondták, a családok támogatása kiemelten fontos, a demográfiai problémákat a családtámogatásokkal is meg lehet oldani, valamint azt is, hogy az európai uniós forrásoknál a demográfiai típusú kihívások kezelésére is kell támogatást adni. Rámutatott: emellett nyolc európai uniós országgal miniszteri szintű megállapodást is kötöttek, amely arról szól, hogy az EU-s javaslatoknál együtt képviselik a családközpontú értékeket, illetve olyan kezdeményezésekkel is előállnak, amelyek előreviszik a családok támogatását Európában.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a teltházas közönséget látva záróbeszédekor erődemonstrációnak érezte a kétnapos csúcstalálkozót. A rendezvényen a politikusok mellett családszervezetek képviselői, filozófusok, a vállalati szféra képviselői és tudósok találkozhattak, cserélhettek gondolatokat, miközben olimpiai bajnokok is vallottak a család fontosságáról, és kulturális program is várta a résztvevőket. A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a kormány lassan 12 éve dolgozhat a magyar családokért, és van esély arra, hogy egy valódi demográfiai fordulat történjen. A nagy változásokat inkább két-három évtized, egy emberöltő alatt lehet elérni, ezért van még feladat – mutatott rá Novák Katalin.

Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter szerint van esély a demográfiai robbanásra. MTI/Kovács Attila

Hangsúlyozta: ha Magyarország letér az útról – ahogyan az 2002-2010 között már egyszer megtörtént – akkor „porig lehet rombolni” mindazt, amit a kormány a családtámogatások terén felépített az elmúlt csaknem tizenkét évben. Novák Katalin szerint abban az értelemben is erődemonstráció volt a találkozó, hogy nem csak Közép- és Kelet-Európa vezetői vettek részt azon, de ott volt Mike Pence, az Egyesült Államok korábbi alelnöke is, aki a leghatározottabban állt ki a családi értékek mellett, és meglepő tájékozottság mellett ismerte el a magyar családpolitikát. Hozzátette: az EU-ban míg 2015-ben egyedül voltak a magyarok, most van nyolc-kilenc tagállam, amelyik kész arra, hogy a családok érdekeit határozottan képviselje. Ezt Novák Katalin komoly változásként értékelte. A miniszter izgalmas tapasztalatnak nevezte a csúcstalálkozót, amelynek résztvevői számos példát hoztak fel a családok támogatására. A legtanulságosabb az volt, hogy mennyi jó gyakorlat létezhet, és még mindig tudunk egymástól tanulni – fogalmazott Novák Katalin.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert