Létrehozva: 2020.02.19.

Novák Katalin: Európa ne legyen az üres bölcsők kontinense

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Brüsszelben a fiatalok felnőtté válásáról szóló nemzetközi konferencia előtt tartott sajtótájékoztatót.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy korunk demográfiai kihívásaira csak a gyermekek születése jelenti a megoldást. Úgy látja, hogy a fiatalok általában vágynak családra, sőt többször nagycsaládra is, ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok annyi gyermeket tudjanak vállalni, amennyire csak vágynak.

Kiemelte: még mindig nagy különbség van a kívánt és a vállalt gyermekek száma között, nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. Az államtitkár aláhúzta, hogy a magyar kormány nem rábeszélni, vagy akár ösztönözni akarja a fiatalokat gyerekvállalásra, hanem egyszerűen csak meg akarja adni neki a lehetőséget a családalapításra.

Novák Katalin brüsszeli látogatása során találkozott Suica Dubravka demográfiáért és demokráciáért felelős biztossal is. A találkozón szó esett arról, hogy Európában nagyon alacsony a termékenységi ráta, és a társadalom elöregszik. Hangsúlyozta, hogy a kérdést uniós szinten is kezelni kell, azonban a demográfiai növekedés beindításához elsősorban „a tagállamok belső erőforrásait kell mobilizálni”

„A demográfiai kihívást több módon meg lehet közelíteni. Magyarország tartja magát ahhoz, hogy a migráció nem megoldás erre. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy néhány tagállam nem ezt a megoldást választja”

(Fotó: MTI)

Nagyon fontos, hogy európai szinten tárgyaljunk erről a kérdésről, viszont ez nem jelenti, hogy az egységes európai megoldás a legmegfelelőbb. Nem szabad hagyni, hogy Európa az üres bölcsők kontinensévé váljon. A fiataloknak joguk van a családalapításra és ehhez minden segítséget meg kell adni nekik – tette hozzá.

Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő, a rendezvény főszervezője, elmondta, hogy Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért a döntéshozók érdeke, hogy meghallgassák és támogassák őket. Nagyon fontos hogy a fiataloknak kiszámíthatóbb jövőképe legyen – hangsúlyozta. Hozzátette: Fontos, hogy uniós szinten figyelem irányuljon a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával lehet elérni.

Gál Kinga, a Fidesz képviselője elmondta: „Néggyermekes ifjú édesanyjaként tapasztalom, hogy a fiatalabb generáció folyamatos átmeneti periódusokkal küzd: iskolából egyetemre, egyetemről munkahelyre, karrierből családalapításba. Ezek az átmenetek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az egyén megfelelő támogatást kap családjától, közösségétől és a kormányzattól ahhoz, hogy ne kelljen végül választania a munka és a család között.”

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy a családalapításhoz manapság nehéz döntéseket kell hozni. A társadalomnak melléjük kell állnia, és átsegítenie őket a különböző életszakaszokon.

Az Európai Parlamentben tartott konferencián 15 ország fiataljai mellett a többi között részt vettek európai parlamenti képviselők, kormányzati szereplők, az Európai Bizottság, valamint család- és ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetek szakemberei.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Kiosztotta az EP-t a spanyol képviselő (videó)

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

ripost.hu

Tündéri: videón, ahogy Dér Heni kisfia legózik - ilyen nagyot nőtt már Beni

ripost.hu

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken